Usporavanje njemačke ekonomije kobno po BiH

Bez autora
Aug 18 2011

U ovu zemlju smo za pola godine izvezli robe u vrijednosti od oko 600 miliona KMNjemačka pivreda, najveća u Evropi, naglo je usporila u drugom tromjesečju, zbog slabije lične potrošnje i smanjenih građevinskih investicija, a to bi moglo imati velike negativne posljedice i po BiH. Bruto domaći proizvod Njemačke u proteklom tromjesečju porastao je tek za 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, kada je bilježio rast od 1,3 posto. Usporavanje njemačke privrede direktno će se odraziti i na našu zemlju. Njemačka je zemlja u koju BiH izvozi najviše robe. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u tu zemlju smo u prvom polugodištu izvezli robe u vrijednosti od oko 600 miliona maraka, što je porast od 24 posto u odnosu na isti period lani. Evropski stručnjaci upozoravaju da su podaci o njemačkoj ekonomiji "razočaravajući" te da sve ukazuje na stagnaciju u eurozoni.

Usporavanje njemačke ekonomije kobno po BiHU ovu zemlju smo za pola godine izvezli robe u vrijednosti od oko 600 miliona KMNjemačka pivreda, najveća u Evropi, naglo je usporila u drugom tromjesečju, zbog slabije lične potrošnje i smanjenih građevinskih investicija, a to bi moglo imati velike negativne posljedice i po BiH. 

Bruto domaći proizvod Njemačke u proteklom tromjesečju porastao je tek za 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, kada je bilježio rast od 1,3 posto. 

Kriza eurozone

Usporavanje njemačke privrede direktno će se odraziti i na našu zemlju. Njemačka je zemlja u koju BiH izvozi najviše robe. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u tu zemlju smo u prvom polugodištu izvezli robe u vrijednosti od oko 600 miliona maraka, što je porast od 24 posto u odnosu na isti period lani.

Evropski stručnjaci upozoravaju da su podaci o njemačkoj ekonomiji "razočaravajući" te da sve ukazuje na stagnaciju u eurozoni.

To će ugroziti jedini pozitivan parametar bh. ekonomije - izvoz. U posljednje vrijeme, naime, BiH konstantno bilježi rast izvoza, koji nije rezultat našeg uspjeha, već industrijskog rasta u zemljama zapadne Evrope, a naročito u Njemačkoj. 

Najveći kupci 

Jačanjem njihovih industrija rasla je i potražnja za našom robom, a sada se dešava suprotno, što bi našu, ionako slabašnu ekonomiju moglo baciti na koljena. 

- Ako dođe do pada industrijske proizvodnje u zapadnim zemljama, koje su naši najveći kupci, to će se direktno prenijeti na BiH. Mi tamo izvozimo koks, petrol-koks, aluminij, čelik, i tako dalje. Čim njihova industrija "zaštopa", mi nemamo tržište, znači automatski dolazi do pada naše ekonomije - kazao je za naš list predsjednik Privredne komore Federacije BiH Jago Lasić. 

Naglo pale dionice  

Osim njemačke, u posljednje vrijeme usporavaju i ostale evropske privrede. Krajem prošle sedmice objavljeno je da je privreda Francuske u drugom tromjesečju stagnirala.

Nakon objave podataka o njemačkoj privredi naglo su oslabjele dionice na evropskim berzama. Usporavanje vodeće evropske privrede utjecat će i na druge privrede eurozone. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik