Usvojen zaključak o Dunavskoj strategiji

Bez autora
Apr 13 2011

Na današnjem zasedanju Saveta opštih poslova Evropske unije (GAC) u Luksemburgu, ministri inostranih i evropskih poslova zemalja EU usvojili su zaključke o Dunavskoj strategiji u cilju razvoja ekonomskog potencijala regiona Dunava i unapređenja zaštite životne sredine. Odobrenje od strane Saveta drugi je nivo u procesu usvajanja makroregionalne Strategije EU za Dunavski region. Usvajanjem Dunavske strategije Srbija je dobila šansu da u budućnosti konkuriše brojnim projektima koji će u znatnoj meri povećati njen kapacitet za privlačenje investicija. Evropska komisija je 8. decembra prošle godine usvojila konačni tekst Strategije, a 24. juna 2011. godine očekuje se da to učini i Evropski parlament i čime će zvanično biti završen proces usvajanja Dunavske strategije. U procesu implementacije Strategije, Srbiji je poverena koordinacija prioritetnih oblasti - ekonomije znanja i železničkog, drumskog i vazdušnog saobraćaja, a predstavnici naše zemlje će, takođe, uzeti aktivno učešće u izvršnim radnim grupama ostalih prioritetnih oblasti Dunavske strategije.

Usvojen zaključak o Dunavskoj strategijiNa današnjem zasedanju Saveta opštih poslova Evropske unije (GAC) u Luksemburgu, ministri inostranih i evropskih poslova zemalja EU usvojili su zaključke o Dunavskoj strategiji u cilju razvoja ekonomskog potencijala regiona Dunava i unapređenja zaštite životne sredine.

Odobrenje od strane Saveta drugi je nivo u procesu usvajanja makroregionalne Strategije EU za Dunavski region. Usvajanjem Dunavske strategije Srbija je dobila šansu da u budućnosti konkuriše brojnim projektima koji će u znatnoj meri povećati njen kapacitet za privlačenje investicija.

Evropska komisija je 8. decembra prošle godine usvojila konačni tekst Strategije, a 24. juna 2011. godine očekuje se da to učini i Evropski parlament i čime će zvanično biti završen proces usvajanja Dunavske strategije.

U procesu implementacije Strategije, Srbiji je poverena koordinacija prioritetnih oblasti - ekonomije znanja i železničkog, drumskog i vazdušnog saobraćaja, a predstavnici naše zemlje će, takođe, uzeti aktivno učešće u izvršnim radnim grupama ostalih prioritetnih oblasti Dunavske strategije.

Srbija je iz pretpristupne pomoći EU već alocirala 18,5 miliona evra za podunavske projekte, dok je 6,5 miliona evra namenjeno za revitalizaciju tvrđave Golubac, a pet miliona evra za infrastrukturne projekte u Velikom Gradištu.

Ovo je tek početak, jer će od 2014. do 2020. godine u budžetu EU za projekte u Podunavlju biti izdvojena značajnija sredstva.

Srbija, ima potrebu za infrastrukturnim, ekološkim i kulturnim projektima u podunavskom području, ali ima i ambiciju da postane regionalno saobraćajno čvorište, pa će tako na Dunavu izgraditi intermodalni punkt sa kargo centrom.

U Budimpešti, od 8. do 10. maja 2011. godine biće održan radni sastanak koordinatora prioritetnih oblasti i predstavnika zemalja Podunavlja na temu implementacije Dunavske strategije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik