Uvesti menadžerski model upravljanja u lokalne samouprave

Bez autora
Dec 17 2013

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Igor Mirović ocenio je danas da je jedna od najvećih slabosti naše zemlje to što u državnoj upravi, a pre svega na lokalnom nivou vlasti, nisu primenjeni menadžerski modeli upravljanja, koji su standard u razvijenim državama. Mirović je na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS), organizovanom kako bi se lokalnim samoupravama ponudila pomoć u planiranju i realizaciji projekata od ekonomskog značaja, naveo da izostanak menadžerskih principa na nižim nivoima vlasti ima za posledicu velike neiskorišćene potencijale, kao i nedovoljno dobro upravljanje javnim resursima. Ministar je ukazao na postojanje niza problema u toj oblasti koji se moraju brzo rešavati, imajući u vidu potencijale naše privrede, kao i komplementarnost lokalnih potencijala i potreba domaće ekonomije. Prema njegovim rečima, deo problema predstavljaju i Zakon o lokalnim samoupravama i Zakon o lokalnim izborima, koji moraju da se menjaju kako bi se podstakao princip da na najvažnija mesta budu birani oni koji imaju najveću podršku.

Uvesti menadžerski model upravljanja u lokalne samoupraveMinistar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Igor Mirović ocenio je danas da je jedna od najvećih slabosti naše zemlje to što u državnoj upravi, a pre svega na lokalnom nivou vlasti, nisu primenjeni menadžerski modeli upravljanja, koji su standard u razvijenim državama.

Mirović je na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS), organizovanom kako bi se lokalnim samoupravama ponudila pomoć u planiranju i realizaciji projekata od ekonomskog značaja, naveo da izostanak menadžerskih principa na nižim nivoima vlasti ima za posledicu velike neiskorišćene potencijale, kao i nedovoljno dobro upravljanje javnim resursima.

Ministar je ukazao na postojanje niza problema u toj oblasti koji se moraju brzo rešavati, imajući u vidu potencijale naše privrede, kao i komplementarnost lokalnih potencijala i potreba domaće ekonomije.

Prema njegovim rečima, deo problema predstavljaju i Zakon o lokalnim samoupravama i Zakon o lokalnim izborima, koji moraju da se menjaju kako bi se podstakao princip da na najvažnija mesta budu birani oni koji imaju najveću podršku.

Zakon, kako je istakao, mora da omogući izbor najobrazovanijih i najboljih kadrova na čelna mesta lokalnih samouprava, što bi bio vid garancije za podsticanje znanja i efikasnosti u cilju bržeg lokalnog razvoja.

Mirović je ukazao i na neophodnost promene mentaliteta u Srbiji, kao i na potrebu jačanja elementa planiranja u javnim poslovima.

Pri tome je nužno primenjivati nove alatke za razvoj, od kojih je jedna i javno-privatno partnerstvo, naglasio je ministar i ponovio da treba otkloniti nedostatke Zakona o privatizaciji i doneti novi Zakon o planiranju i izgradnji.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić ponudio je predstavnicima lokalnih samouprava stručnu pomoć kako bi se u tim sredinama podstakao ekonomski razvoj, a Srbija učinila poželjnom investicionom destinacijom.

Sertić je objasnio da PKS može da doprinese razvoju lokalnih zajednica pre svega stručnim znanjem, kao i zastupanjem za njih značajnih projekata u inostranstvu.

S obzirom na novi budžet i planove Vlade Srbije, javno-privatno partnerstvo biće za lokalne samouprave osnovni alat za privlačenje investicija, istakao je on i podsetio na to da čitava Evropa funkcioniše po tom principu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik