Vanjskotrgovinska razmjena BiH s Italijom u stalnom porastu

Bez autora
Jun 15 2017

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovarao je danas s novoimenovanim ambasadorom Italije u BiH Nicolom Minasijem o zajedničkim projektima, vanjskotrgovinskoj razmjeni i daljnjem unapređenju saradnje dviju zemalja. Zajednički je konstatovano da je Italija drugi vanjskotrgovinski partner BiH, sa robnom razmjenom na godišnjem nivou od 3,03 milijarde KM. Važno je da se robna razmjena s Republikom Italijom konstantno povećava, sa značajnom pokrivenošću s bh. strane, više od 60 posto, istakao je Šarović. Na sastanku je razmatran prijedlog o zaključivanju sporazuma između dviju zemalja u oblasti poljoprivrede i šumarstva, kako bi kroz različite projekte bila iskorištena značajna finansijska podrška Republike Italije.

Vanjskotrgovinska razmjena BiH s Italijom u stalnom porastuMinistar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovarao je danas s novoimenovanim ambasadorom Italije u BiH Nicolom Minasijem o zajedničkim projektima, vanjskotrgovinskoj razmjeni i daljnjem unapređenju saradnje dviju zemalja.

Zajednički je konstatovano da je Italija drugi vanjskotrgovinski partner BiH, sa robnom razmjenom na godišnjem nivou od 3,03 milijarde KM.

- Važno je da se robna razmjena s Republikom Italijom konstantno povećava, sa značajnom pokrivenošću s bh. strane, više od 60 posto - istakao je Šarović. 

Na sastanku je razmatran prijedlog o zaključivanju sporazuma između dviju zemalja u oblasti poljoprivrede i šumarstva, kako bi kroz različite projekte bila iskorištena značajna finansijska podrška Republike Italije.

Također je, s italijanske strane, upućen prijedlog za zaključivanje sporazuma o zaštiti prirodne okoline i klimatskih promjena. 

Ambasador Minasi prenio je ministru Šaroviću poziv italijanskog ministra za ekonomski razvoj Carla Calende za učešće na Samitu za zapadni Balkan u Trstu 12. jula, gdje će Bosna i Hercegovina za finansiranje iz fondova Evropske unije kandidovati značajne razvojne projekte, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik