Velika Britanija povećala PDV

Bez autora
Jan 04 2011

Stopa poreza na dodanu vrednost podignuta je u Velikoj Britaniji sa 17,5 posto na 20 posto. Ovom odlukom Vlada nastoji da poveća poreske prihode kako bi smanjila obim duga zemlje, jer je proračunski manjak previsok.Proračunski manjak je 2010. godine iznosio oko 150 milijardi funti. U doba globalne ekonomske krize i velikog proračunskog manjka vlada nije imala alternativu u želji da izbegne dodatno smanjenje proračuna. Ekonomisti tvrde da će povećanje PDV-a najviše pogoditi maloprodajne kompanije, a protivnici toga poteza upozoravaju da će najveće žrtve biti najsiromašniji građani.

Velika Britanija povećala PDVStopa poreza na dodanu vrednost podignuta je u Velikoj Britaniji sa 17,5 posto na 20 posto.

Ovom odlukom Vlada nastoji da poveća poreske prihode kako bi smanjila obim duga zemlje, jer je proračunski manjak previsok.

Proračunski manjak je 2010. godine iznosio oko 150 milijardi funti. U doba globalne ekonomske krize i velikog proračunskog manjka vlada nije imala alternativu u želji da izbegne dodatno smanjenje proračuna.

Ekonomisti tvrde da će povećanje PDV-a najviše pogoditi maloprodajne kompanije, a protivnici toga poteza upozoravaju da će najveće žrtve biti najsiromašniji građani.

PDV se u Velikoj Britaniji ne naplaćuje za prehrambene proizvode, dečju odeću, novine i časopise.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik