Viša kamata za portugalski zajam

Bez autora
May 11 2011

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren rekao je da će kamatna stopa na zajmove Evropske unije za spasavanje Portugala biti iznad 5,5 odsto, više od kamate koju plaća Grčka. Kamatna stopa koju će Portugal morati da plati na svoje zajmove za spasavanje biće "iznad 5,5 odsto, ali ispod šest odsto".Evropska komisija je odobrila paket za spasavanje Portugala od 78 milijardi evra koji će zajednički finansirati EU i Međunarodni monetarni fond, a koji bi, kako je ukazao Ren, trebalo da podstakne rast portugalske ekonomije.

Viša kamata za portugalski zajamKamatna stopa koju će Portugal morati da plati na svoje zajmove za spasavanje biće iznad 5,5 odsto, što je više od "grčke" kamate, rekao evropski komesar Oli Ren. Paket za spasavanje iznosi 78 milijardi evra.

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren rekao je da će kamatna stopa na zajmove Evropske unije za spasavanje Portugala biti iznad 5,5 odsto, više od kamate koju plaća Grčka.

Kamatna stopa koju će Portugal morati da plati na svoje zajmove za spasavanje biće "iznad 5,5 odsto, ali ispod šest odsto", precizirao je Ren.

Evropska komisija je odobrila paket za spasavanje Portugala od 78 milijardi evra koji će zajednički finansirati EU i Međunarodni monetarni fond, a koji bi, kako je ukazao Ren, trebalo da podstakne rast portugalske ekonomije.

Ministri finansija evrozone trebalo bi da na sastanku tog monetarnog bloka 16. maja u Briselu odluče o kamatnoj stopi koju će Lisabon morati da plaća na te zajmove.

Od ukupno 78 milijardi evra zajmova za Portugal, članice evrozone i EU će izdvojiti 52 milijarde evra, dok će preostalih 26 milijardi evra obezbediti MMF, prenela je agencija AP.

Međunarodni monetarni fond je prošle sedmice saopštio da će svoje zajmove za Portugal opteretiti kamatom od 3,25 do 4,25 odsto.

Grčka trenutno plaća kamatu iznad četiri odsto na zajmove od 110 milijardi evra koje su joj odobrili EU i MMF, dok kamatna stopa na paket pomoći Irskoj od 85 milijardi evra iznosi 5,8 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik