WIIW: Gospodarski rast Slovenije 0,5 posto

Bez autora
Jul 11 2010

Austrijski institut za međunarodne gospodarske studije WIIW prognozira da će Slovenija ove godine ostvariti tek 0,5-postotan gospodarski rast, koji će sljedeće godine narasti na 2 posto. Razlozi leže u 10-postotnom povećanju troškova rada u 1. kvartalu 2010. u odnosu na razinu prije krize (3. kvartal 2008.), što smanjuje slovensku izvoznu konkurentnost. Kao članica eurozone, Slovenija više nema uporišta da cjenovnu privlačnost svojih izvoznih proizvoda uskladi s tečajnom politikom, stoga je troškovni vidik time još bitniji. Prvi je kvartal za Sloveniju bio loš jer je ponovno pala u recesiju, potrošnja kućanstava stagnira, a investicije padaju.

WIIW: Gospodarski rast Slovenije 0,5 postoAustrijski institut za međunarodne gospodarske studije WIIW prognozira da će Slovenija ove godine ostvariti tek 0,5-postotan gospodarski rast, koji će sljedeće godine narasti na 2 posto.

Razlozi leže u 10-postotnom povećanju troškova rada u 1. kvartalu 2010. u odnosu na razinu prije krize (3. kvartal 2008.), što smanjuje slovensku izvoznu konkurentnost. Kao članica eurozone, Slovenija više nema uporišta da cjenovnu privlačnost svojih izvoznih proizvoda uskladi s tečajnom politikom, stoga je troškovni vidik time još bitniji.

Prvi je kvartal za Sloveniju bio loš jer je ponovno pala u recesiju, potrošnja kućanstava stagnira, a investicije padaju, dodaje WIIW.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik