Za podršku privredi četiri miliona KM

Bez autora
Jun 06 2021

U budžetu Tuzlanskog kantona planirana su četiri miliona KM za program podrške razvoju kantona, a Vlada TK-a je na posljednjoj sjednici utvrdila uslove, kriterije i postupak za raspodjelu ovih sredstava.

Razvojni projekti

Kako je rečeno tokom sjednice Vlade, 3,93 miliona KM namijenjena su za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima, 50.000 KM za sufinansiranje razvojnih projekata finansiranih iz EU ili drugih međunarodnih fondova, a 20.000 KM za ugovorene i druge usluge.

- Od 3,93 miliona za subvencije privredi, 1,8 miliona KM planirano je za subvencije malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme, alata i repromaterijala, milion KM je planiran za subvencioniranje kamatne stope privrednim subjektima, dok je 500.000 KM predviđeno za nabavku opreme, alata i repromaterijala za obrtnike, kazao je ministar privrede TK-a Mevludin Hodžić.

Zbog posljedica pandemije Covid-19, koje su se odrazile i na privredu, u ovogodišnjem programu podrške razvoju kantona predviđeno je i 400.000 KM privrednim subjektima za refundaciju uplaćenih poreza i doprinosa na platu i iz plate zaposlenika za mart 2021. godine.

- Pored navedenog, 120.000 KM namijenjeno je mikro, malim i srednjim preduzećima za subvencije za digitalnu transformaciju, što je novost u ovogodišnjem programu, istakao je Hodžić.

Obrtnici

Za subvencioniranje nabavke opreme, alata i repromaterijala u novoosnovanim mikro, malim i srednjim preduzećima i obrtima planirano je 100.000 KM, dok je za subvencije za podršku obrtničkim komorama i udruženjima obrtnika planirano 10.000 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik