Zabilježen blagi ekonomski rast

Bez autora
Oct 20 2013

BiH, nakon recesije u prethodnoj godini, zabilježila je blagi ekonomski rast u prvom polugodištu ove godine, koji je, prije svega, bio uzrokovan naglim rastom izvoza i rastom industrije, navodi se u izvještaju o ekonomskim trendovima za prvo polugodište Direkcije za makroekonomsku analizu BiH. Uprkos odsustvu rasta glavnih izvoznih tržišta u prvom polugodištu ove godine, robni izvoz zabilježio je snažan realni rast veći od 15 odsto u odnosu na prvo polugodište prošle godine. Skok viškova u proizvodnji električne energije namijenjenih izvozu bio je jedan od glavnih faktora ovog rasta, gdje je vrijednost izvoza električne energije u prvom polugodištu skoro trostruko povećana u odnosu na isti period prethodne godine.

Zabilježen blagi ekonomski rastBiH, nakon recesije u prethodnoj godini, zabilježila je blagi ekonomski rast u prvom polugodištu ove godine, koji je, prije svega, bio uzrokovan naglim rastom izvoza i rastom industrije, navodi se u izvještaju o ekonomskim trendovima za prvo polugodište Direkcije za makroekonomsku analizu BiH.

Uprkos odsustvu rasta glavnih izvoznih tržišta u prvom polugodištu ove godine, robni izvoz zabilježio je snažan realni rast veći od 15 odsto u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Skok viškova u proizvodnji električne energije namijenjenih izvozu bio je jedan od glavnih faktora ovog rasta, gdje je vrijednost izvoza električne energije u prvom polugodištu skoro trostruko povećana u odnosu na isti period prethodne godine.

Ovo je, prije svega, posljedica naglog povećanja proizvodnje u hidroelektranama usljed izuzetno povoljne hidrološke situacije. Bez toga bi nominalni rast robnog izvoza umjesto aktuelnih 8,7 odsto u prvom polugodištu iznosio svega 3,7 odsto, ocjenjuje se u izvještaju.

Nagli pad izvoznih cijena od približno 11 odsto u prvom polugodištu ove godine ukazuje da bi realni rast ostatka izvoza bez električne energije mogao biti znatno veći sa stopom od približno 14 odsto.

Ovo je u najvećoj mjeri rezultat realnog rasta izvoza baznih metala, drveta, gume i plastike, dijelova opreme, dijelova za motorna vozila, prehrambenih proizvoda, kože i farmaceutskih proizvoda.

U izvještaju se navodi i da je, uprkos prilično evidentnom smanjenju raspoloživog dohotka građana, te sve slabijoj sklonosti građana na potrošnju, privatna potrošnja zabilježila neznatan realni rast.

Privatna potrošnja, takođe, nije našla finansijsku podršku ni u bankarskim kreditima stanovništvu koji bilježe tek neznatan rast u prvom polugodištu.

U prvom polugodištu ove godine došlo je do povećanja potrošnje netrajnih potrošačkih dobara, dok je potrošnja trajnih dobara u padu.

Na to prvenstveno ukazuje prilično snažan rast proizvodnje u prvom polugodištu od 12,3 odsto i uvoza od 4,4 odsto netrajnih dobara široke potrošnje, dok trajna dobra bilježe neznatan pad.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik