Zakoni o privatizaciji i stečaju ključni reformski zakoni

Bez autora
Jan 12 2014

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Saša Radulović izjavio je danas da je Ministarstvo privrede u 2013. godini ostvarilo budžetske uštede od 4,6 milijardi dinara, od čega se najveći deo sredstava u iznosu od 3,6 milijardi dinara odnosio na subvencije. Radulović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije naveo da je ukupan budžet tog ministarstva za 2013. godinu iznosio 31,6 milijardi dinara, od čega je utrošeno 27 milijardi dinara. On je objasnio da se na subvencijama za javna preduzeća uštedelo 375 miliona dinara, a za privatna preduzeća 1,7 milijardi dinara. Prema njegovim rečima, prošle godine su ostvarene uštede i kada je reč o platama zaposlenih u resornom ministarstvu, u iznosu od 25 miliona dinara. Ministar je ukazao na to da budžet Ministarstva za 2014. godinu ne predviđa nove subvencije, kao i da će svi ranije potpisani ugovori biti poštovani.

Zakoni o privatizaciji i stečaju ključni reformski zakoniMinistar privrede u Vladi Republike Srbije Saša Radulović izjavio je danas da je Ministarstvo privrede u 2013. godini ostvarilo budžetske uštede od 4,6 milijardi dinara, od čega se najveći deo sredstava u iznosu od 3,6 milijardi dinara odnosio na subvencije.

Radulović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije naveo da je ukupan budžet tog ministarstva za 2013. godinu iznosio 31,6 milijardi dinara, od čega je utrošeno 27 milijardi dinara.

On je objasnio da se na subvencijama za javna preduzeća uštedelo 375 miliona dinara, a za privatna preduzeća 1,7 milijardi dinara.

Prema njegovim rečima, prošle godine su ostvarene uštede i kada je reč o platama zaposlenih u resornom ministarstvu, u iznosu od 25 miliona dinara.

Ministar je ukazao na to da budžet Ministarstva za 2014. godinu ne predviđa nove subvencije, kao i da će svi ranije potpisani ugovori biti poštovani.

Radulović je izrazio očekivanje da će do kraja januara Skupština Srbije usvojiti zakon o privatizaciji i zakon o stečaju, i podsetio na to da je Vlada uputila predloge tih zakona u parlament.

On je objasnio da novi zakon o privatizaciji nalaže punu odgovornost direktora, kao i da će značiti razvlašćenje političkih partija kada je reč o nadzornim odborima i direktorima.

Zakoni o privatizaciji i o stečaju, kako je naglasio, ključni su reformski zakoni za postavljanje preduzeća u restrukturiranju na zdrave noge i završetak privatizacije.

Radulović je, takođe, istakao da predloženi zakon o radu mora da bude usvojen i ocenio da će ukoliko se to ne desi cenu plaćati svi građani Srbije.

Ministar je ponovio da je taj zakon u interesu svih zaposlenih i da neće doprineti smanjivanju plata, kao i da je on od ključnog značaja za privredni rast i da ne može da se pravi samo za zaposlene u javnom sektoru, već za sve zaposlene.

On je dodao da niko nije protiv sindikata i da oni treba da se vrate u pregovore o tom zakonu.

Neophodan je socijalni dijalog koji može da se odvija u radnoj grupi i u javnoj raspravi, istakao je Radulović, uz podsećanje na to da su sindikati izašli iz radne grupe, a potom i iz javne rasprave.

On je ocenio da je predloženi zakon dobar i da svaka odredba ima svoje razloge, koji su u interesu svih zaposlenih.

Ministar je podsetio na to da je pomenuto zakonsko rešenje pripremalo Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, a da je Ministartsvo privrede učestvovalo u tome jer je taj zakon od ključne važnosti za privredu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik