"KonokoFilips" prodaje polovinu udela u "Lukoil

Bez autora
Mar 29 2010

Američki naftni gigant "KonokoFilips" odlučio je da proda polovinu svog udela u ruskoj kompaniji "Lukoil". Vlada Rusije pri raspodeli licenci za korišćenje energetskih sirovina prednost daje državnim firmama.Objavljujući prošle nedelje odluku da proda deset odsto udela u najvećoj ruskoj privatnoj kompniji direktor "KonokoFilipsa" priznao je da je njegova kompanija u podređenom položaju u poređenju sa ruskim državnim firmama kao što su "Rosnjeft" i "Gasprom".

"KonokoFilips" prodaje polovinu udela u "LukoilAmerički naftni gigant "KonokoFilips" odlučio je da proda polovinu svog udela u ruskoj kompaniji "Lukoil".

Kako su istakli u toj kompaniji, vlada Rusije pri raspodeli licenci za korišćenje energetskih sirovina prednost daje državnim firmama.

Objavljujući prošle nedelje odluku da proda deset odsto udela u najvećoj ruskoj privatnoj kompniji direktor "KonokoFilipsa" priznao je da je njegova kompanija u podređenom položaju u poređenju sa ruskim državnim firmama kao što su "Rosnjeft" i "Gasprom".

- Nismo uspeli da razvijemo nove mogućnosti u Rusiji brzinom koju smo očekivali. Najveće strateške mogućnosti rezervisane su za ruske kompanije u stoprocentnom vlasništvu države, i mi to razumemeo - kazao je predsednik "Konoka" Džim Malva i dodao da "Konoko" pregovara o ekpsloataciji gasa na poluostrvu Jamal (Karsko more) i drugim projektima i nastaviće saradnju sa "Lukoilom".

- Smatramo da u Rusiji postoje mogućnosti za poslovanje kompanija kao što je naša, ali je potrebno strpljenje - kazao je on i dodao da sklapanje poslova u Rusiji ide sporije nego što je on očekivao.

Udeo u "Lukoilu" američka kompanija planira da proda tokom dve godine, u okviru prodaje aktive za deset milijardi dolara, u nameri da popravi svoje finansijsko stanje.

"KonokoFilips" je postao akcionar "Lukoila" 2004. godine, a 2006. je svoj udeo povećao na 20 procenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik