Nema para za ulaganja

Bez autora
Jul 01 2010

Elektroprivreda Srbije ove godine će u sistem investirati za trećinu manje od planiranog, jer još nije bilo drugog poskupljenja struje u Srbiji. Procena Agencije za energetiku je da bi struja u ovom momentu trebalo da poskupi za 35 do 40 odsto, ali se ne zna za koliko će i kada će to preduzeće zatražiti novu korekciju cena. Ulaganja u energetiku su šansa za čitavu srpsku privredu. Ta ulaganja su najrentabilnija, a pitanje snadbevanja električnom energijom je pitanje „rata i mira“. Obnova ovog sistema je preduslov obnove industrije u Srbiji. EPS u narednom periodu i planira značajna ulaganja. Efekat na čitavu privredu biće velik, ako se domaće kompanije izbore da ih one realizuju. Trenutno, domaća preduzeća u oštroj konkurenciji teško dobijaju poslove. U narednih pet do šest godina u energetski sistem će se uložiti devet milijardi evra. Ove godine su planirali da ulože 64 milijarde dinara i to bi se desilo da su imali dva poskupljenja od deset odsto.

Nema para za ulaganjaElektroprivreda Srbije ove godine će u sistem investirati za trećinu manje od planiranog, jer još nije bilo drugog poskupljenja struje u Srbiji, rekao je u četvrtak Aca Marković, predsednik Upravnog odbora EPS.

Prema njegovim rečima, procena Agencije za energetiku je da bi struja u ovom momentu trebalo da poskupi za 35 do 40 odsto, ali nije mogao da precizira za koliko će i kada to preduzeće zatražiti novu korekciju cena.

Ulaganja u energetiku su, kako se čulo na skupu „Uloga energetike u razvoju privrede Srbije“ šansa za čitavu srpsku privredu. Prema oceni profesora Blagoja Babića ta ulaganja su najrentabilnija, a pitanje snadbevanja električnom energijom je pitanje „rata i mira“. Obnova ovog sistema je preduslov obnove industrije u Srbiji.

EPS u narednom periodu i planira značajna ulaganja. Efekat na čitavu privredu biće velik, ako se domaće kompanije izbore da ih one realizuju. Trenutno, domaća preduzeća u oštroj konkurenciji teško dobijaju poslove.

- U narednih pet do šest godina u energetski sistem će se uložiti devet milijardi evra - rekao je Marković. - Ove godine smo planirali da uložimo 64 milijarde dinara i to bi se desilo da smo imali dva poskupljenja od deset odsto. Činjenica je da se to nije desilo i moraćemo ulaganja da smanjimo za trećinu.

Ekonomisti, s druge strane, upozoravaju da je važno i strateško pitanje vlasništva energetskih sistema. U ovu oblast ne bi smelo da „uđe“ više od 49 odsto privatnog kapitala.

Učešće minimalno

Razvoj privrede, veruju ekonomisti, mora početi novom industrijalizacijom Srbije. A industrija trenutno čini svega petinu našeg bruto domaćeg proizvoda.

- Učešće industrije u bruto društvenom proizvodu je 1989. godine iznosilo 44,8 odsto, pa je 2000. palo na 29 odsto. U prethodnom periodu je spalo na oko 20 odsto - upozorio je Božo Drašković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik