Poleteo “Solarni impuls”

Bez autora
Jul 08 2010

Eksperimentalni avion na solarni pogon ”Solarni impuls”, započeo je juče svoj prvi 24-časovni probni let sa aerodroma u švajcarskom gradu Pajernu. Ovaj avio kao jedini izvor energije ima oko 12.000 foto ćelija raspoređenih na celoj površini krila, a one napajaju četiri elektromotora, od kojih svaki ima deset konjskih snaga.Sedam godina rada bilo je potrebno da se napravi ovaj avion koji ima krila raspona od 63,40 metara, a težak je samo 1.600 kilograma. Konstrukcija je počela prošle godine, a cilj je da avion 2013. ili 2014. pokuša da obleti planetu.

Poleteo “Solarni impuls”Eksperimentalni avion na solarni pogon ”Solarni impuls”, započeo je juče svoj prvi 24-časovni probni let sa aerodroma u švajcarskom gradu Pajernu.

Ovaj avio kao jedini izvor energije ima oko 12.000 foto ćelija raspoređenih na celoj površini krila, a one napajaju četiri elektromotora, od kojih svaki ima deset konjskih snaga.

Sedam godina rada bilo je potrebno da se napravi ovaj avion  koji ima krila raspona od 63,40 metara, a težak je samo 1.600 kilograma. Konstrukcija je počela prošle godine, a cilj je da avion 2013. ili 2014. pokuša da obleti planetu.

Cilj projekta je da avion na solarni pogon leti dan i noć bez goriva i da pokaže da je vazdusni saobraćaj koji ne emituje štetne gasove moguć. Svrha ovog  projekta je da se  testira i promoviše nove energetski efikasne tehnologije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik