Potpisan ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća EPS-a i “Seči energije”

Bez autora
Jul 04 2010

Rukovodstvo Elektroprivrede Srbije (EPS) i italijanska kompanija “Seči energija” potpisali su ugovor o osnivanju Privrednog društva “Ibarske hidroelektrane Kraljevo”. Ugovor su potpisali generalni direktor EPS-a Dragomir Marković i Gaetano Makaferi, predsednik grupe “Makaferi”, u čijem je sastavu “Seči energija”. Osnivanje zajedničke firme, koja će izgraditi 10 hidroelektrana na Ibru, ukupne snage 103 megavata, predstavlja početak realizacije protokola o saradnji u oblasti energetike Srbije i Italije, a procenjeno je da je ukupna vrednost investicije 285 miliona evra. Očekuje se da će se sledeće godine započeti izgradnja hidroelektrana na Ibru. Ovo je projekat regionalnog karaktera, jer će u njegovu realizaciju biti uključeno još nekoliko kompanija iz drugih zemalja. Projekat predstavlja samo oko 20 posto onoga što treba da bude realizovano izmedju Srbije i Italije u sektoru energetike. U planu je i realizacija zajedničkih projekata na srednjoj Drini, u saradnji sa Republikom Srpskom, kao i projekti iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Potpisan ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća EPS-a i “Seči energije”Rukovodstvo Elektroprivrede Srbije (EPS) i italijanska kompanija “Seči energija” potpisali su ugovor o osnivanju Privrednog društva “Ibarske hidroelektrane Kraljevo”.

Ugovor su potpisali generalni direktor EPS-a Dragomir Marković i Gaetano Makaferi, predsednik grupe “Makaferi”, u čijem je sastavu “Seči energija”.

Osnivanje zajedničke firme, koja će izgraditi 10 hidroelektrana na Ibru, ukupne snage 103 megavata, predstavlja početak realizacije protokola o saradnji u oblasti energetike Srbije i Italije, a procenjeno je da je ukupna vrednost investicije 285 miliona evra.

Očekuje se da će se sledeće godine započeti izgradnja hidroelektrana na Ibru.

Ovo je projekat regionalnog karaktera, jer će u njegovu realizaciju biti uključeno još nekoliko kompanija iz drugih zemalja. Projekat predstavlja samo oko 20 posto onoga što treba da bude realizovano izmedju Srbije i Italije u sektoru energetike. U planu je i realizacija zajedničkih projekata na srednjoj Drini, u saradnji sa Republikom Srpskom, kao i projekti iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Zadatak zajedničkog preduzeća je projektovanje, izrada dokumentacije, izgradnja i ekspoloatacija hidroenergetskih objekata na reci. Radovi na tom projektu već su počeli. U toku je izrada studije izvodljivosti za idejni projekat, kao i studija uticaja na životnu sredinu, a istražni radovi će započeti ove godine.

Sedište firme će biti u Kraljevu.

Razlozi zbog kojih EPS ulazi u ovaj projekat je ulaganje u obnovljive izvore energije, koji predstavljaju jedan od razvojnih prioriteta EPS-a, pozitivni komercijalni efekti koji proističu iz podsticajnih mera italijanske Vlade za cenu struje, koje će važiti za ovaj projekat, kao i zbog brige o životnoj sredini.

Izgradnja 10 hidroelektrana na Ibru doprineće razvoju tog regiona, a ti projekti neće imati negativan uticaj na životnu sredinu.

U 10 kaskadnih hidroelektrana koje će biti izgradjene na Ibru, ukupne snage 103 megavata, planirano je da se godišnje proizvede oko 420 miliona kilovat-sati električne energije, a struja iz tih hidrocentrala namenjena je za izvoz u Italiju, po povlašćenim cenama koje ta zemlja daje za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik