Španci grade vjetroelektranu

Bez autora
Jul 05 2010

Predstavnici Vlade i španskog konzorcijuma Fersa potpisali su danas Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura, za čiju realizaciju će biti potrebno 65 miliona eura. Ugovorom je obuhvaćen zakup državnog zemljišta, su opštinama Bar i Ulcinj, površine 502,86 hiljada kvadratnih metara na 20 godina, kao i izgradnja vjetroelektrane instalisane snage 46 megavati. Obaveza Ferse je da izgradi vjetroelektranu, vrijednu 65 miliona eura, najkasnije dvije nakon dobijanja potrebnih dozvola. Konzorcijum je dostavio neophodnu bankarsku garanciju na vrijednost od 1,5 miliona eura, a Ugovorom je predviđena mogućnost produženja zakupa dodatnih deset godina, ukoliko ekonomske analize pokažu da je to opravdano. Crna Gora se Ugovorom obavezala da da otkupi svu proizvedenu struju u periodu od 12 godina, po utvrđenoj cijeni od 95,98 centi za megavat sat.

Španci grade vjetroelektranuPredstavnici Vlade i španskog konzorcijuma Fersa potpisali su danas Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura, za čiju realizaciju će biti potrebno 65 miliona eura.

Ministar ekonomije, Branko Vujović, kazao je da je Ugovorom obuhvaćen zakup državnog zemljišta, su opštinama Bar i Ulcinj, površine 502,86 hiljada kvadratnih metara na 20 godina, kao i izgradnja vjetroelektrane instalisane snage 46 megavati.

»Obaveza Ferse je da izgradi vjetroelektranu, vrijednu 65 miliona eura, najkasnije dvije nakon dobijanja potrebnih dozvola«, saopštio je Vujović.

On je dodao i da je Konzorcijum dostavio neophodnu bankarsku garanciju na vrijednost od 1,5 miliona eura, kao i da je Ugovorom predviđena mogućnost produženja zakupa dodatnih deset godina, ukoliko ekonomske analize pokažu da je to opravdano.

Vujović je saopštio da se Crna Gora Ugovorom obavezala da da otkupi svu proizvedenu struju u periodu od 12 godina, po utvrđenoj cijeni od 95,98 centi za megavat sat.

»Na ovaj način se realizuje politika Vlade u oblasti energetike, sa posebnom pažnjom na obnovljive izvore energije i energetske efikasnosti, koji bi u narednom periodu trebalo da budu poboljšani 20 odsto«, rekao je Vujović.

Predstavnik kompanije Fersa Energia Renovables, Hoze Maria Roger, kazao je da njegova kompanija ima portfolio od dvije hiljade megavata širom svijeta, zbog čega gradnju vjetroelektrane od 46 megavata smatra »prilično lakom«.

On je objasnio da je Fersa, koja je kao lider konzorcijuma u kojem je i podgoričko građevinsko preduzeće Čelebić, multinacionalna kompanija koja se bavi projektovanjem, izgradnjom i upravljanjem vjetroelektrana.

»Kompanija se već 30 godina bavi vjetroelektranama i posjeduje posebno znanje, neophodno za njihov razvoj u državama u kojima do sada nijesu postojale«, saopštio je Roger.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik