U Srbiji obnovljivi izvori energije neiskorišćeni

Bez autora
Jun 29 2010

Ukupan potencijal obnovljivih izvora energije u Srbiji na godišnjem nivou odgovara količini od 4,3 miliona tona nafte. U Srbiji se godišnje potroši energija koja odgovara iznosu od oko devet miliona tona nafte. Blizu polovine ukupne potrošnje energije bi moglo da dolazi iz obnovljivih izvora energije. Pojedinačno biomasa predstavlja najznačajniji obnovljivi izvor energije sa skoro dve trećine ukupnog potencijala. Biogorivo je jedini proizvod koji se dobija iz biomase, pa bi Srbija mogla da postane regionalni lider u korišćenju obnovljivih izvora energije. Biomasa je organska supstanca biljnog ili životinjskog porekla koja se kao izvor obnovljive energije može koristiti za proizvodnju toplotne i električne energije i za proizvodnju tečnih i gasovitih goriva. Samo korišćenjem drvnih ostataka, u Srbiji moglo bi da se obezbedi dovoljno energije za potrebe oko 800.000 domaćinstava. Biomasa se u Srbiji ne koristi dovoljno i u letnjem periodu predstavlja opasnost, jer može lako da se zapali.

U Srbiji obnovljivi izvori energije neiskorišćeniUkupan potencijal obnovljivih izvora energije u Srbiji na godišnjem nivou odgovara količini od 4,3 miliona tona nafte.

U Srbiji se godišnje potroši energija koja odgovara iznosu od oko devet miliona tona nafte. Blizu polovine ukupne potrošnje energije bi moglo da dolazi iz obnovljivih izvora energije. Pojedinačno biomasa predstavlja najznačajniji obnovljivi izvor energije sa skoro dve trećine ukupnog potencijala. Biogorivo je jedini proizvod koji se dobija iz biomase, pa bi Srbija mogla da postane regionalni lider u korišćenju obnovljivih izvora energije.

Biomasa je organska supstanca biljnog ili životinjskog porekla koja se kao izvor obnovljive energije može koristiti za proizvodnju toplotne i električne energije i za proizvodnju tečnih i gasovitih goriva.

Samo korišćenjem drvnih ostataka, u Srbiji moglo bi da se obezbedi dovoljno energije za potrebe oko 800.000 domaćinstava. Biomasa se u Srbiji ne koristi dovoljno i u letnjem periodu predstavlja opasnost, jer može lako da se zapali.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik