Kupres će biti mjesto jedne od većih fabrika u BiH

Bez autora
Jul 24 2024

Kupres će uskoro postati domaćin jedne od većih tvornica u Bosni i Hercegovini, koja će imati i europski značaj.

Naime, poduzeće BH Magnezij & Minerali planira izgradnju i puštanje u rad pogona za proizvodnju magnezija na lokaciji Osmanlije, u općini Kupres. Vlasnik tvrtke BH Magnezij & Minerali je njemačka kompanija Magnesium For Europe.

Dolomit će služiti kao sirovina za proizvodnju magnezija. Kompleks će se sastojati od 14 objekata, uključujući proizvodne pogone, urede, laboratorij i garderobu. Izgradnja postrojenja planirana je na prostoru postojećeg pogona za separaciju dolomita u vlasništvu tvrtke Dolomit d. o. o. Na toj lokaciji već se provodi separacija i odvajanje frakcija dolomita, što znači da je prostor već devastiran i uklonjen je površinski sloj humusa.

U prvoj fazi planirano je zapošljavanje između 250 i 300 radnika, dok će u drugoj fazi broj zaposlenih porasti na čak 600. Ovaj projekt će značajno doprinijeti zapošljavanju radnika iz Kupresa i okolnih općina. S obzirom na rijetkost proizvodnje magnezija u Europi i rastuće potrebe, očekuje se da će ovaj pogon imati odjeke i izvan granica BiH. Vrlo je vjerojatno da će europski mediji izvijestiti o ovom događaju kao o prvom pogonu za proizvodnju magnezija u Europi.

Ukupna površina objekata pogona iznosit će 20.432 kvadratna metra, a pogon će se nalaziti na zemljištu površine 7,2 hektara. Javna rasprava o ovom projektu održat će se 8. augusta 2024. godine u zgradi Općine Kupres.

Magnezij je jedna od kritičnih sirovina i strateških proizvoda za Europsku uniju. Projekt na Kupresu identificiran je kao strateški za Europski savez za sirovine (ERMA). Proizvodnja čistog magnezija od iznimne je važnosti za industrije koje se bave proizvodnjom aluminija, lijevanog čelika, skladišta vodika za promet (automobili, zrakoplovi, brodovi), električnih alata i računalnih dijelova.

Potražnja za magnezijem raste usporedno s potražnjom za vozilima s niskom potrošnjom goriva. Mala gustoća magnezija omogućava njegovu ugradnju u vozila uz smanjenje ukupne težine, što vodi manjoj potrošnji goriva i manjoj emisiji štetnih plinova. Trenutno Kina osigurava više od 90 posto primarnog magnezija za EU, a kineska proizvodnja magnezija temelji se uglavnom na ugljenu kao glavnom izvoru energije. EU želi do 2023. godine osigurati najmanje 40 posto magnezija iz vlastite proizvodnje.

Ovaj projekt predstavlja značajan korak naprijed za BiH i EU u osiguravanju strateški važnih sirovina i smanjenju ovisnosti o uvozu iz drugih zemalja, piše Ero.ba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik