Lokalu još 150 miliona evra

Bez autora
Jul 04 2010

Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan i Evropska investiciona banka započeli su u petak realizaciju programa “Gradimo zajedno” vrednog 150 miliona evra. Reč je o obnovi i razvoju lokalne i regionalne infrastrukture, a gradilišta su već otvorena u pet opština.Kompletan program trebalo bi da bude završen u roku od dve godine. Do sada je “zeleno svetlo” dobilo 14 projekata, a još 33 je poslato banci na saglasnost. Polovina novca je kredit EIB, koji će se otplaćivati 15 godina, sa počekom od pet godina i godišnjom kamatom od jedan odsto plus euribor, a preostalih 75 miliona evra biće izdvojeno iz republičkog, pokrajinskog i budžeta lokalnih samouprava.

Lokalu još 150 miliona evraMinistarstvo za Nacionalni investicioni plan i Evropska investiciona banka započeli su u petak realizaciju programa “Gradimo zajedno” vrednog 150 miliona evra.

Reč je o obnovi i razvoju lokalne i regionalne infrastrukture, a gradilišta su već otvorena u pet opština. Kompletan program trebalo bi da bude završen u roku od dve godine. Do sada je “zeleno svetlo” dobilo 14 projekata, a još 33 je poslato banci na saglasnost.

- Polovina novca je kredit EIB, koji će se otplaćivati 15 godina, sa počekom od pet godina i godišnjom kamatom od jedan odsto plus euribor, a preostalih 75 miliona evra biće izdvojeno iz republičkog, pokrajinskog i budžeta lokalnih samouprava - kaže Verica Kalanović, ministarka za NIP.

- Inače, Srbiji je potrebno 1,76 milijardi evra za obnovu i razvoj lokalne i regionalne infrastrukture. Finansiranjem projekata iz ovog programa jačamo ekonomiju zemlje, razvijamo opštine i gradove, podstičemo zapošljavanje i popravljamo kvalitet života građana.

Novac će biti uložen u infrastrukturne projekte iz oblasti saobraćaja, školstva, zdravstva i socijalne zaštite, kulture, kao i u renoviranje objekata i modernizaciju državne uprave i lokalne samouprave. Među najvažnijim projektima su rekonstrukcija enterijera dela Narodne biblioteke, dogradnja i opremanje Klinike za kardiologiju u Nišu, rekonstrukcija zgrade Jugoslovenske kinoteke, izgradnja obilaznice oko Leskovca i vrtića u Vranju i Novom Pazaru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik