Novi most u Novom Sadu

Bez autora
Jul 11 2010

Austrijsko-srpski konzorcijum rukovodiće tenderom na kojem će biti izabran najbolji ponuđač za izgradnju mosta preko Dunava u Novom Sadu. Vrednost ugovora je 150 miliona dinara. Most će imati četiri saobraćajne trake i dva tunela ispod Petrovaradinske tvrđave. Austrijska kompanija "IC konsulenten" i "Mostprojekt" iz Beograda zajednički će obavljati poslove glavnog inženjera i rukovodioca projekta za izgradnju novog mosta preko Dunava u Novom Sadu. Celokupna vrednost ugovora iznosi 150 miliona dinara. Austrijsko-srpski konzorcijum će rukovoditi tenderom na kojem će biti izabran najbolji ponuđač za izgradnju mosta i potrudiće se da projekat bude uspešno završen. Tender će biti raspisan za nekoliko meseci, a nakon izbora kompanije koja će graditi novi most i tunele sa petrovaradinske strane mosta, rok za završetak projekta biće tri godine, saopšteno je prilikom potpisivanja ugovora o poslovnoj saradnji u novosadskom javnom preduzeću "Zavod za izgradnju grada".

Novi most u Novom SaduAustrijsko-srpski konzorcijum rukovodiće tenderom na kojem će biti izabran najbolji ponuđač za izgradnju mosta preko Dunava u Novom Sadu. Vrednost ugovora je 150 miliona dinara. Most će imati četiri saobraćajne trake i dva tunela ispod Petrovaradinske tvrđave.

Austrijska kompanija "IC konsulenten" i "Mostprojekt" iz Beograda zajednički će obavljati poslove glavnog inženjera i rukovodioca projekta za izgradnju novog mosta preko Dunava u Novom Sadu. Celokupna vrednost ugovora iznosi 150 miliona dinara.

Izvršni direktor kompanije "IC konsulenten" Peter Vecinger rekao je da će austrijsko-srpski konzorcijum rukovoditi tenderom na kojem će biti izabran najbolji ponuđač za izgradnju mosta i potrudiće se da projekat bude uspešno završen.

Tender će biti raspisan za nekoliko meseci, a nakon izbora kompanije koja će graditi novi most i tunele sa petrovaradinske strane mosta, rok za završetak projekta biće tri godine, saopšteno je prilikom potpisivanja ugovora o poslovnoj saradnji u novosadskom javnom preduzeću "Zavod za izgradnju grada".

Pored nadgledanja tendera, konzorcijum će pripremiti i svu potrebnu dokumentaciju i projekte za izgradnju pristupnih puteva, kao i akcione planove zaštite životne sredine i kulturno-istorijske zaštite Petrovaradinske tvrđave.

Novi most na Dunavu gradiće se na stubovima u Drugom svetskom ratu srušenog mosta "Franc Jozef".

Most će imati četiri saobraćajne trake i dva tunela ispod Petrovaradinske tvrđave.

Prema procenama gradskih vlasti koštaće između 30 i 40 miliona evra. Gradski čelnici su objasnili da će uz pomoć novog mosta biti izmešten saobraćaj iz podgrađa Petrovaradinske tvrđave, čime će se na najbolji način zaštititi ovaj čuveni kulturno-istorijski kompleks.

Idejni projekat i druge studije za izgradnju ovog mosta izradilo je preduzeće "Ponting" iz Maribora tokom 2009. godine. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik