Papreno ka Jadranu

Bez autora
Jul 01 2010

Ponuđene cene za izvođenje radova na izgradnji deonice Beograd - južni Jadran od Uba do Lajkovca znatno su više u odnosu na cenovnik koji je prošle godine važio za državne infrastrukturne projekte. Domaći konzorcijum dostavio je najpovoljniju ponudu i ima šanse da gradi, ali su cene značajno veće od onih koje su postignute prošle godine. Tender je još u toku i komisija treba da bude nezavisna u odlukama. Građevinari u Srbiji uspeli su da dostignu sve standarde koji važe u regionu, ali bi cene radova na infrastrukturnim projektima trebalo zadržati na prošlogodišnjem nivou. Konzorcijum domaćih preduzeća, na čelu sa Preduzećem za puteve „Beograd“, dao je najpovoljniju ponudu za izgradnju dela autoputa Beograd - južni Jadran u iznosu od 7,333 milijarde dinara i sa rokom završetka radova od 16 meseci. Ponudu je dostavilo i preduzeće „Osijek koteks“ iz Hrvatske. Ova firma gradila bi autoput za 9,034 milijarde dinara, a rok je 480 kalendarskih dana. Inače, u Ministarstvu za infrastrukturu kažu da je procenjena vrednost radova za deonicu Ub - Lajkovac u dužini od 12,5 kilometara oko 62 miliona evra.

Papreno ka JadranuPonuđene cene za izvođenje radova na izgradnji deonice Beograd - južni Jadran od Uba do Lajkovca znatno su više u odnosu na cenovnik koji je prošle godine važio za državne infrastrukturne projekte, smatra Verica Kalanović, ministarka za Nacionalni investicioni plan.

- Drago mi je da je domaći konzorcijum dostavio najpovoljniju ponudu i da ima šanse da gradi, zbog problema sa padom aktivnosti u građevinskoj industriji, ali mi nije drago što su te cene značajno veće od onih koje smo postigli prošle godine - ističe Kalanovićeva.

- Tender je još u toku i komisija treba da bude nezavisna u odlukama. Građevinari u Srbiji uspeli su da dostignu sve standarde koji važe u regionu, ali bi cene radova na infrastrukturnim projektima trebalo zadržati na prošlogodišnjem nivou.

Konzorcijum domaćih preduzeća, na čelu sa Preduzećem za puteve „Beograd“, dao je najpovoljniju ponudu za izgradnju dela autoputa Beograd - južni Jadran u iznosu od 7,333 milijarde dinara i sa rokom završetka radova od 16 meseci. Ponudu je dostavilo i preduzeće „Osijek koteks“ iz Hrvatske. Ova firma gradila bi autoput za 9,034 milijarde dinara, a rok je 480 kalendarskih dana. Inače, u Ministarstvu za infrastrukturu kažu da je procenjena vrednost radova za deonicu Ub - Lajkovac u dužini od 12,5 kilometara oko 62 miliona evra.

- Moramo zadržati one standarde koje smo tako teško stekli prošle godine, a to znači da budemo uporedivi sa cenama u regionu i gradimo na najoptimalniji način, brzo, jeftino, efikasno i bez aneksa - navodi ministarka Kalanović.

Obnova


Ministarka za NIP kaže da će obnova puta Novi Pazar - Sjenica - Aljinovići, biti potpuno završena u narednih godinu i po dana. To jedan od najdužih i najvažnijih puteva u tom delu zemlje, zbog veze sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i centralnom Srbijom. Činjenica je da u Sandžaku imamo veliki problem sa putnom infrastrukturom, a cilj Vlade Srbije je da se i taj deo intenzivnije razvija, ističe ministarka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik