Položen kamen temeljac za izgradnju nove fabrike kompanije „Aristonˮ

Bez autora
Jul 23 2024

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Nišu, na svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju nove fabrike kompanije „Aristonˮ, da će u njoj biti zaposleno 300 radnika i da će 2025. godine ta fabrika imati izvoz vredan 240 miliona evra.

Vučić je ukazao na to da je „Aristonˮ u ovaj projekat uložio 75 miliona evra, te izrazio očekivanje da će ova kompanija proširiti svoje kapacitete, budući da se sama hala prostire na 32.000 metara kvadratnih.

On je napomenuo da je izgradnju fabrike u Nišu dogovorio sa rukovodstvom pomenute kompanije na Ekonomskom forumu u Davosu 2023. godine, te da se sada taj dogovor realizuje gradnjom hale u kojoj će se praviti najpoznatije pumpe za grejanje, uz mogućnost proširenja asortimana.

Prema njegovim rečima, kompanija „Aristonˮ ima prihode od tri milijarde evra na godišnjem nivou i približno 10.700 zaposlenih, dok se njihovi proizvodi nalaze na tržištu od 150 zemalja.

Vučić, ambasador Italije u Srbiji Luka Gori i presednik „Ariston grupeˮ Paulo Merloni položili su takozvane vremenske kapsule u kamen temeljac nove fabrike.

Predsednik je danas u Nišu prisustvovao i ceremoniji otvaranja nove terminalne zgrade na Aerodromu „Konstantin Velikiˮ, u koju je uloženo 16 miliona evra sa opremom, a koja je projektovana za 1,5 miliona putnika godišnje.

On je podsetio na to da je u okviru plana „Skok u budućnost – Srbija Ekspo 2027” predviđeno dodatnih 60 miliona evra ulaganja u infrastrukturu ove vazdušne luke, posebno za izgradnju kontrolnog tornja i rekonstrukciju poletno-sletne staze u dužini od 2,5 kilometara sa pripadajućom izolovanom pozicijom za parkiranje.

Specijalizovana izložba Ekspo 2027 biće značajna i za niški aerodrom jer će tu sletati veliki broj aviona, zbog čega je neophodno obezbediti adekvatne uslove, objasnio je Vučić i podsetio na to da je država u razvoj vazdušnog saobraćaja u Nišu uložila 2,7 milijardi dinara.

Predsednik je najavio da će „Er Srbija” niškom aerodromu dati posebne subvencije za „lou kost” letove, kao i da je cilj države da na tom aerodromu razvija kargo saobraćaj, uz napomenu da je teško razvijati ovu vrstu saobraćaja bez prethodno razvijene industrije.

Prema njegovim rečima, broj putnika na pomenutom aerodromu povećan je sa 27.000 u 2012. godini na rekordnih 448.000 u prošloj godini, dok se iduće godine očekuje pola miliona putnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik