Projekat Čista Srbija vredan 3,5 milijardi evra - završeno 70 odsto prve faze

Projekat Čista Srbija, čija je investiciona vrednost 3,5 milijardi evra, treba da pokrije 73 jedinice lokalne samouprave na 93 lokacije, sa 159 postrojenja za preradu otpadnih voda, izjavio je danas Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, odgovarajući na primedbe pojedinih poslanika u Skupštini Srbije da u zemlji nema kanalizacije i da je njena izgradnja neophodna.

On je objasnio da je većinom reč o malim postrojenjima za preradu otpadnih voda, ali da ima i velikih, kao postrojenje u Novom Sadu, koje je ekvivalent za 300.000 stanovnika.

"U prvoj fazi projekta, a ona je završena preko 70 odsto, rađene su kanalizacije na 16 lokacija, ukupna vrednost prve faze je 336 miliona evra, gradi se 680 kilometara kanalizacije i gradi se 25 postrojenja za preradu otpadnih voda, uglavnom manjih postrojenja", rekao je Vesić.

Istakao je da se pred poslanicima nalazi zaduženje za drugu fazu, čija je vrednost 216 miliona evra i dodao da se nada da će oni to odobriti.

Naveo je da je u drugoj fazi predloženo da se gradi kanalizacija i postrojenje na devet lokacija i da se njome pokriva 50.000 stanovnika.

Istakao je da kanalizacije u Srbiji nikada nije ni bilo i da se nikada više kilometara kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda nije gradilo nego što se gradi sada.


Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik