„Štrabag“ raskida ugovor o izgradnji autoputa u RS

Bez autora
Jul 06 2010

Austrijski građevinski koncern „Štrabag” pregovara o raskidanju ugovora o izgradnji autoputa u Republici Srpskoj, vrijednog tri milijarde evra. „Štrabag” očekuje raskid ugovora u naredne tri nedjelje. Kompanija ne može da dobije potrebne kredite od međunarodnih finansijskih institucija kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), zato što joj je krajem 2008. dat nalog za izgradnju autoputa bez raspisivanja tendera. Očekuje se da bi konkurs za posao izgradnje autoputa, nakon raskida ugovora, trebalo da bude ponovo raspisan. „Štrabag” će se prijaviti i na novom tenderu. Austrijski koncern je krajem 2006. sklopio direktan dogovor sa vladom RS, a izgradnja od oko 400 kilometara autoputa sa tridesetogodišnjom koncesijom, konačno je dogovorena krajem novembra 2008. Početak izgradnje, najavljen za sredinu prošle godine, kasnio je zbog nemogućnosti finansiranja, a postoje i nesuglasice oko već izrađenih planova izgradnje.

„Štrabag“ raskida ugovor o izgradnji autoputa u RSAustrijski građevinski koncern „Štrabag” pregovara o raskidanju ugovora o izgradnji autoputa u Republici Srpskoj, vrijednog tri milijarde evra, saopštila je portparolka kompanije Dijana Klajn.

Ona je u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA istakla da „Štrabag” očekuje raskid ugovora u naredne tri nedjelje.

Kompanija ne može da dobije potrebne kredite od međunarodnih finansijskih institucija kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), zato što joj je krajem 2008. dat nalog za izgradnju autoputa bez raspisivanja tendera.

Klajnova očekuje da bi konkurs za posao izgradnje autoputa, nakon raskida ugovora, trebalo da bude ponovo raspisan, javlja Tanjug.

Ona je najavila da će se „Štrabag” prijaviti i na novom tenderu.

Austrijski koncern je krajem 2006. sklopio direktan dogovor sa vladom RS, a izgradnja od oko 400 kilometara autoputa sa tridesetogodišnjom koncesijom, konačno je dogovorena krajem novembra 2008.

Početak izgradnje, najavljen za sredinu prošle godine, kasnio je zbog nemogućnosti finansiranja, a postoje i nesuglasice oko već izrađenih planova izgradnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik