Tvrtka Žito, koja je dio hrvatske grupe Podravka, danas je u Mariboru svečano pustila u rad obnovljenu pekaru. Kako je rekao prvi čovjek Žita Tomislav Bujanović, cjelokupna investicija u modernizaciju proizvodnje vrijedna je devet milijuna eura, što znači da su na putu da postanu najveća pekara u Sloveniji.
Prema njegovim
riječima, investicija, koja među ostalim uključuje novu pekarsku peć i
komoru za dizanje, tunele za zamrzavanje te kotlovnicu i strojarnicu za
kompresorsku stanicu, omogućuje tvrtki mnoge inovacije u pečenju peciva,
kruha i pripremu slastica te omogućuje pripremu znatno većih količina
peciva po satu. Ova investicija u Mariboru dio je lani uspješno završenog procesa
koji su započeli u siječnju 2022., a kojim su stvorili uvjete za
dugoročno održivo i uspješno poslovanje. Za sve investicije Žitu će biti
dodijeljeno ukupno 16,2 milijuna eura, rekao je Bujanović, prvi čovjek
Žito grupe koja ukupno zapošljava oko 1000 ljudi, od čega 230 samo u
Mariboru. Današnjem otvorenju nazočila je i predsjednica Uprave Podravke
Martina Dalić, bivša ministrica gospodarstva RH, koja je kazala kako
Žito predstavlja srce pekarskog poslovanja u okviru ove velike hrvatske
prehrambene grupacije. „U posljednje tri i pol godine u Žitu smo napravili mnoge promjene i
investicije koje su tvrtku transformirale u modernu i učinkovitu
pekarsku tvrtku. Danas otvorena investicija predstavlja posljednji korak
u transformaciji Mariborske pekarne, jer želimo ojačati svoju
dominantnu poziciju na slovenskom tržištu, a istovremeno postati
relevantan pekar na hrvatskom tržištu iu ostalim susjednim državama",
istaknuo je. Dalić. Dodala je kako Žito već izvozi više od polovice svoje proizvodnje.
Među važnijim inozemnim tržištima su Hrvatska, Italija, Austrija i još
neke zapadnoeuropske zemlje u koje izvoze ne samo kruh, već i
konditorske proizvode. Među gostima svečanog otvorenja bio je i ministar gospodarstva Matjaž
Han, koji je istaknuo posebno zadovoljstvo jer su se u Mariboru
dogodile važne investicije. Time će zaposlenici u drugom najvećem
slovenskom gradu imati bolju perspektivu, a u budućnosti možda i bolju
zaradu. „Svaka investicija kojom vlasnici povećavaju konkurentnost dobra je i
za tvrtku i za zaposlenike, a ne manje važno i za državu. Bude li
potrebno, i država će moći pomoći Žitu u eventualnim naknadnim
investicijama”, rekao je Han. Uz podršku Grupe Podravka Žito je krenulo u novi investicijski
ciklus. Pekarna Vrhni s obnovljenom mariborskom pekarnom također jača
svoju poziciju na tržištu kruha i pekarskih proizvoda u segmentu dopeke,
dok je pekarna Vič u Ljubljani posvećena proizvodnji svježih pekarskih
proizvoda, a pekarna Lesce specijalizirana je za proizvodnju manjih
nišnih proizvoda. Ovakvom diverzificiranom poslovnom organizacijom svakodnevno
opskrbljujemo više od 1800 prodajnih mjesta diljem Slovenije, a širokim
portfeljem i prepoznatljivim robnim markama učvršćujemo svoju poziciju
među vodećim slovenskim tvrtkama u prehrambenoj industriji, pojasnio je
Bujanović.