Društva sa ograničenom odgovornošću bez obaveznog osnivačkog kapitala

Bez autora
Oct 13 2010

Akcionarska društva će moći da imaju jednog, dva ili više direktora, a ukida se i obavezan osnivački kapital za društva sa ograničenom odgovornošću, predviđeno je Nacrtom Zakona o privrednim društvima o kojem je danas održana javna rasprava u Privrednoj komori Srbije.Milan Petrović iz Saveta za regulatornu reformu predstavio je izmenu regulative koja se odnosi na preduzeća sa ograničenom odgovornošću, i kao najvažnije istakao da je predviđeno da osnivački akt bude istovremeno i konstitutivni i opšti i da je za upravljanje društvom ostavljena je mogućnost izbora između jednodomnog i dvodomnog sistema.

Društva sa ograničenom odgovornošću bez obaveznog osnivačkog kapitalaAkcionarska društva će moći da imaju jednog, dva ili više direktora, a ukida se i obavezan osnivački kapital za društva sa ograničenom odgovornošću, predviđeno je Nacrtom Zakona o privrednim društvima o kojem je danas održana javna rasprava u Privrednoj komori Srbije.

Milan Petrović iz Saveta za regulatornu reformu predstavio je izmenu regulative koja se odnosi na preduzeća sa ograničenom odgovornošću, i kao najvažnije istakao da je predviđeno da osnivački akt bude istovremeno i konstitutivni i opšti i da je za upravljanje društvom ostavljena je mogućnost izbora između jednodomnog i dvodomnog sistema.

Andreja Marušić iz Saveta za regulacionu reformu rekla je da su glavni ciljevi predloženog zakona usklađivanje sa evropskom regulativom, rešavanje problema uočenih u praksi, jednostavniji tekst zakona, omogućavanje jeftinije elektronske komunikacije, kao i usklađivanje sa Zakonom o tržištu kapitala.

Lidija Šeškar sa Beogradske berze rekla je da za akcionarska društva broj članova više nije ograničen.

„Kapital akcionarskog društva se sada izražava i u dinarima, a minimalni je tri miliona dinara. Ukida se knjiga akcionara, a oni se registruju u Centralnom registru hartija od vrednosti. Minimalna vrednost akcije je 10 dinara“, rekla je ona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik