Formirana Grupacija proizvođača procesne opreme za poljoprivredu

Bez autora
Dec 22 2010

Danas je održana konstitutivna sednica Grupacije proizvođača procesne opreme za poljoprivredu na kojoj je ocenjeno da proizvođači procesne opreme za poljoprivredu imaju posebnu razvojnu šansu, jer su vezani za proizvodnju opreme za agrar, koji je strateško opredeljenje Srbije i investitora za ulaganja u predstojećem period.Proizvođači u ovoj oblasti dele probleme sa firmama u metalskom i elektroindustrijskom sektoru, među kojima je najveći nedovršena privatizacija velikih privrednih sistema, nosilaca industrijskog razvoja, već dve decenije.

Formirana grupacija proizvođača procesne opreme za poljoprivreduDanas je održana konstitutivna sednica Grupacije proizvođača procesne opreme za poljoprivredu na kojoj je ocenjeno da proizvođači procesne opreme za poljoprivredu imaju posebnu razvojnu šansu, jer su vezani za proizvodnju opreme za agrar, koji je strateško opredeljenje Srbije i investitora za ulaganja u predstojećem period.

Proizvođači u ovoj oblasti dele probleme sa firmama u metalskom i elektroindustrijskom sektoru, među kojima je najveći nedovršena privatizacija velikih privrednih sistema, nosilaca industrijskog razvoja, već dve decenije. Veliki problem predstavlja i neadekvatna zaštita domaće proizvodnje od nepotrebnog uvoza.

Saopšteno je da je cilj povezivanje sa Grupacijom proizvođača poljoprivrednih mašina i traktora Udruženja za metalsku i elektroindustriju PKS.
 
Kako je ocenjeno, domaćim proizvođačima, s obzirom na to da su ugašeni veliki sistemi, među kojima i “Prva iskra” Barič, “Mašinska industrija Niš” i “Minel”, koji su nudili celovita rešenja za pojedine proizvodne procese, kao šansa, preostala je jedino integrisana rešenja, jer male i srednje firme ne mogu da budu nosioci posla. Jedno od ciljnih tržišta mogla bi da bude severna Afrika.
 
Na 16. međunarodnom sajmu privrede u Virovitici 21. januara 2011. godine, najavljen je organizovani nastup privrednika u ovoj grani industrije, zatim krajem februara u Gostivaru, a u martu u Kairu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik