„Ikea” počinje s onlajn prodajom polovnog nameštaja

Bez autora
Aug 29 2024

Interna platforma već je pokrenuta u Madridu i Oslu, a ambicije kompanije su mnogo veće

Švedska kompanija „Ikea” testira sopstveno onlajn tržište polovnog nameštaja kako bi kupcima omogućila da prodaju jedni drugima umesto da taj segment trgovine prepusti veb-sajtovima za kupovinu i prodaju kao što je recimo „Ibej”.

Interna platforma za prodaju već je pokrenuta u Madridu i Oslu, a švedski gigant namerava da predstavi svoj novi sajt širom sveta do decembra.

Poznato je da je polovni nameštaj, uz odeću i opremu, jedan od atraktivnijih kategorija na onlajn trgovinskim platformama pa je logično da „Ikea” planira da osvoji i deo tog tržišta.

Istovremeno ovo se podudara i sa njihovim konceptom održivosti kroz ponovno korišćenje predmeta kako oni ne bi završili na deponiji. Kako prenosi Bi-Bi-Si, ovo bi takođe pomoglo kompaniji da ostvari veći profit od preprodaje sopstvene robe.

– O narednim potezima odlučivaćemo posle decembra. Počinjemo u Oslu i Madridu, ali svakako da su naše ambicije veće – rekao je portparol švedske kompanije.

Mediji napominju da je prodaja korišćenog „Ikea” nameštaja veoma popularna na onlajn tržištima, i da se pretragom na „Ibeju” dobija više od 25.000 rezultata kada se pretražuje ključna reč – Ikea.

Navodi se kako su u prošlosti proizvođači nameštaja bili na udaru kritike zbog ogromne količine otpada i plastike koja završava u životnoj sredini. Razvoj onlajn tržišta bi takođe omogućio „Ikei” da se manje fokusira na svoje klasične prodavnice koje su skupe sa visokim operativnim troškovima, a više na rastući sektor onlajn prodaje i usluga montaže.

Koncept je zamišljen tako da prodavac postavlja oglase na „Ikeinoj” platformi za prodaju polovne robe, a algoritam generiše detalje o artiklu, recimo mere tog proizvoda i njegovu originalnu maloprodajnu cenu. Napominje se da kompanija, u nekim svojim radnjama, već nudi uslugu prodaje polovnih stvari.

– Svi moramo da razmislimo o tome kako odluke koje donosimo utiču na planetu. Svake godine baca se polovni nameštaj kojem ništa ne fali. Zato ćemo rado otkupiti i preprodati tvoj stari „Ikea” nameštaj i dati mu drugu šansu u novom domu – navodi se i na zvaničnom sajtu „Ikee” koja posluje u Srbiji. Potencijalni kupci takođe mogu već sada da zatraže od kompanije trenutnu ponudu polovnog nameštaja. Neki od tih artikala su izložbeni primerci, neki polovni proizvodi ili oni koji se više ne proizvode serijski.


Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik