Ministarstvu prijavljeno oko 50 infrastrukturnih projekata

Bez autora
Oct 10 2010

Na konkurs za infrastrukturne projekte u narednoj godini do sada je pristiglo oko pedeset prijava, a očekuje se da će u budžetu za narednu godinu biti planirano značajno više sredstava za te projekte u Srbiji.U ovom trenutku postoji pedesetak prijava koje su, za razliku od onih koje su stizale u prethodnim godinama, daleko ozbiljnije, kompletnije i potpuno su precizno razdvojene na one projekte za koje postoji dokumentacija i tehnički su spremni za realizaciju, i na one za koje se traži izrada projektne dokumentacije.

Ministarstvu prijavljeno oko 50 infrastrukturnih projekataNa konkurs za infrastrukturne projekte u narednoj godini do sada je pristiglo oko pedeset prijava, izjavila je ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović, i izrazila očekivanje da će u budžetu za narednu godinu biti planirano značajno više sredstava za te projekte u Srbiji.

"U ovom trenutku postoji pedesetak prijava koje su, za razliku od onih koje su stizale u prethodnim godinama, daleko ozbiljnije, kompletnije i potpuno su precizno razdvojene na one projekte za koje postoji dokumentacija i tehnički su spremni za realizaciju, i na one za koje se traži izrada projektne dokumentacije", objasnila je Kalanovićeva u izjavi Tanjugu.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje više sredstava za projekte NIP-a u narednoj godini, Kalanovićeva je rekla da "očekuje značajno veća sredstva, jer nema razvoja Srbije bez razvoja infrastrukture"

Ministarka za NIP je podsetila da je konkurs raspisan 15. septembra i biće otvoren do 1. novembra, a da je "po našem starom običaju, na početku interesovanje nešto manje nego što će biti pri kraju".

Opštine su potpuno odgovorno pristupile tom poslu, jer je cilj Ministarstva za NIP bio da ove godine dobiju prijave koje idu istovremeno za izradu projekata, sa gotovom projektnom dokumentacijom, koja će biti spremna za realizaciju u 2012. godini, objasnila je Kalanovićeva.

Takođe, ispunjena su i očekivanja Ministarstva da će biti projekata kod kojih je potrebno manje vreme za izradu projektne dokumentacije, pa je moguće krenuti u realizaciju u 2011. godini, kazala je ona i dodala da su neke opštine shvatile poziv Ministarstva za NIP i u tom pravcu su i konkurisale.

Kalanovićeva je rekla da je ona svakodnevno u opštinama i gradovima u Srbiji i podsetila da je nedavno u Vrbasu, bila na potpisivanju projekta izgradnje kanalizacione mreže za čišćenje Velikog kanala, u Loznici gde se planira nastavak izgradnje industrijske zone, u nerazvijenim opštinama gde se realizuju njihovi infrastrukturni projekti i u Trgovištu, gde je u toku obnova i rekonstrukcija mosta.

"U svim opštinama čujem jedan istovetan poziv -moramo da radimo infrastrukturu, da bismo mogli dalje", naglasila je ministarka za NIP.

"Zbog toga očekujem, ako želimo istinski razvojni program Srbije, da infrastruktura ima ono mesto koje joj pripada, a to znači podizanje standarda ljudi, poziv investitorima, obezbeđenje daljeg razvoja u svim oblastima i stvaranje preduslova za dalji razvoj", zaključila je Kalanovićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik