Od prodaje oružja milijardu dolara

Bez autora
Aug 03 2010

Vojna industrija Srbije uskoro će potpisati ugovore o izvozu proizvoda vredne milijardu dolara. U danima pred nama nadamo se konačnom potpisivanju ugovora od prvih milijardu dolara izvoza naše odbrambene industrije i ubeđeni smo da će taj priliv uposliti naše gradjane i omogućiti povećanje budžeta za našu vojsku.Srbija je danas najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme u regionu, od Turske do Austrije i želi da ostane na toj poziciji i poveća kapacitete odbrambene industrije...

Vojna industrija Srbije uskoro će potpisati ugovore o izvozu proizvoda vredne milijardu dolara, najavio je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

"U danima pred nama nadamo se konačnom potpisivanju ugovora od prvih milijardu dolara izvoza naše odbrambene industrije i ubeđeni smo da će taj priliv uposliti naše gradjane i omogućiti povećanje budžeta za našu vojsku", rekao je Šutanovac.

Srbija je danas najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme u regionu, od Turske do Austrije i želi da ostane na toj poziciji i poveća kapacitete odbrambene industrije, kaže Dragan Šutanovac.

On je rekao da je od direktora svih preduzeća namenske industrije dobio plan njihovog razvoja u narednih pet godina, sa željom da se proveri da li postoji mogućnost da država finansira njihov razvoj.

Kako je istakao, ima vojnih fabrika koje rade u tri smene, a ne mogu da proizvedu onoliko robe koliko mogu da plasiraju na tržište. "To je jedna od retkih proizvodnji u Srbiji koja radi u tri smene, u onim prostorima u kojima je to moguće", istakao je Šutanovac.

U godinama za nama, ukazao je Šutanovac, napravljeni su izuzetno kvalitetni ugovori o izvozu naoružanja i vojne opreme, čime se pomaže odbrambena industrija Srbije i upošljava više desetina hiljada radnika.

Ministar je dodao da je pokrenut razvojni program u oblasti remonta, naoružanja i vojne opreme, kao i da Vojska Srbije ima veoma važan 'privredno-ekonomski karakter' jer su u prethodnim godinama sklopljeni izuzetno važni ugovori sa stranim državama. Time se "pomaže odbrambena industrija i upošljava više desetina hiljada radnika", rekao je Šutanovac.

Ministar je izrazio očekivanje da će od naredne godine iz budžeta biti izdvajana sredstva za revitalizaciju srpske vojne avijacije. "Zbog velike svetske ekonomske krize Vojska Srbije ima određene probleme, vazduhoplovstvo je njom najviše pogođeno tako da nam je želja da u buđžetu za sledeću godinu obezbedimo veća sredstva i pokušamo da ga revitalizujemo", rekao je on.

Šutanovac je kazao da je "jedan od važnih segmenata" aktivnosti Ministarstva odbrane konverzija vojnih aerodrome u Lađevcima, Batajnici, a možda i u Ponikvama i Kovinu.

On je naglasio da se proizvodnjom školskog aviona Lasta Srbija vraća u red zemalja koje imaju vazduhoplovnu industriju. Prema njegovim rečima, taj avion već ima kupce u inostranstvu i jedan broj letelica je već izvezen.

Lađevci sledeće godine postaje civilni aerodrom

Šutanovac je izrazio očekivanje da će aerodrom u Lađevcima sledeće godine u ovo vreme biti osposobljen za civilne namene.

"Osposobljavanjem Lađevaca za civilne letove pomoći ćemo razvoj celog regiona i sa ovog aerodroma će leteti kako oni koji odlaze na
godišnje odmore, tako i oni koji izvoze proizvode iz ove zemlje", rekao je ministar odbrane.

Ministar odbrane je kazao da je u prethodne dve godine remontovano sedam letelica, dok je 15 još na remontu.

"Povećali smo nalete naših pilota sa 20 na 30 sati i želimo da se fokusiramo na mlađe kadrove, da oni budu uključeni u međunarodnu razmenu i školovanje", rekao je on.

"Deo naše strategije, uprkos otežavajućim okolnostima na unutrašnjem i svetskom planu, bio je da ostvarimo napredak u gotovo svim oblastima odbrane naše zemlje, i u tom smislu smo zaokružili normativno-pravnu regulativu, izvršili reformu vojnog zdravstva i školstva koje su prepoznate i van granica naše zemlje", rekao je Šutanovac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik