Pad ulaganja u informacione tehnologije

Bez autora
Sep 12 2010

U Srbiji je prosečno ulaganje u informacione tehnologije (IT) po glavi stanovnika opalo sa 74 na 60 evra, što je 4,5 puta manje od ulaganja u Sloveniji i tri puta manje od ulaganja u Mađarskoj. Ove godine se u prva dva kvartala beleži dalji pad IT tržišta od 10 odsto.Postoji mogućnost da će u nastavku godine doći do određenog porasta IT tržišta od približno pet odsto. Ovi podaci pokazuju da Srbija još nije pristupila ozbiljnijem prevazilaženju tehnološkog jaza u kome se nalazi već skoro dve decenije.

Pad ulaganja u informacione tehnologijeU Srbiji je prosečno ulaganje u informacione tehnologije (IT) po glavi stanovnika opalo sa 74 na 60 evra, što je 4,5 puta manje od ulaganja u Sloveniji i tri puta manje od ulaganja u Mađarskoj, istaknuto je na okruglom stolu "Gde je Srbija na tehnološkoj mapi Evrope" održanom u okviru skupa "Fabrika znanja" u organizaciji naše najveće IT kompanije ComTrade.

Ove godine se, kako je saopšteno na okruglom stolu, u prva dva kvartala beleži dalji pad IT tržišta od 10 odsto.
Postoji mogućnost da će u nastavku godine doći do određenog porasta IT tržišta od približno pet odsto.

Ovi podaci pokazuju da Srbija još nije pristupila ozbiljnijem prevazilaženju tehnološkog jaza u kome se nalazi već skoro dve decenije.

Srbija ima resurse i potencijal za IT rast, ali je sve prepušteno individualnim naporima i spontanim procesima, konstatovano je na okruglom stolu.

Srbija je od 2005. do 2008. godine imala brz razvoj informatizacije sa visokim stopama rasta informatičkog (IT) tržišta, ali je 2008. godine pod uticajem svetske krize, a i domaćih privrednih teškoča, došlo do pada IT tržišta za 22 odsto, naveo je Milovan Matijević, IT analitičar iz kompanije Mineco koji je bio moderator okruglog stola.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik