Pretraga rešenja o stečaju na sajtu APR

Bez autora
Jun 09 2010

Prema saopštenju Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, svi dužnici koji su u blokadi i nad kojima je pokrenut posebni postupak u slučaju dugotrajne nesposobnosti za plaćanje (automatski stečaj), kao i njihovi poverioci, se obaveštavaju da su stečajni sudovi u obavezi da dostave Agenciji za privredne registre rešenja o pokretanju prethodnog stečajnog postupka.Uvidom u ova rešenja zainteresovana lica mogu dobiti informacije o datumu donošenja rešenja i iznosu predujma troškova stečaja koji je potrebno uplatiti radi otvaranja redovnog stečajnog postupka nad konkretnim dužnikom, čime se izbegava brisanje tog pravnog lica iz registra.

Pretraga rešenja o stečaju na sajtu APRPrema saopštenju Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, svi dužnici koji su u blokadi i nad kojima je pokrenut posebni postupak u slučaju dugotrajne nesposobnosti za plaćanje (automatski stečaj), kao i njihovi poverioci, se obaveštavaju da su stečajni sudovi u obavezi da dostave Agenciji za privredne registre rešenja o pokretanju prethodnog stečajnog postupka.

Uvidom u ova rešenja zainteresovana lica mogu dobiti informacije o datumu donošenja rešenja i iznosu predujma troškova stečaja koji je potrebno uplatiti radi otvaranja redovnog stečajnog postupka nad konkretnim dužnikom, čime se izbegava brisanje tog pravnog lica iz registra.

Najveći broj rešenja stečajnih sudova o pokretanju prethodnog stečajnog postupka donet je tokom aprila meseca, te u ovim slučajevima zakonski rok od 60 dana od dana objavljivanja tog rešenja na oglasnoj tabli suda ističe tokom juna meseca. Po isteku roka stečajni sudovi su u obavezi da donesu rešenje o brisanju pravnog lica iz registra. To za posledicu ima da pravno lice prestaje da postoji, a njegovi neobezbeđeni poverioci gube mogućnost naplate svojih potraživanja.

Od 31. marta se primenjuje automatski stečaj za preduzeća, udruženja, zadruge, sportska društva i druga pravna lica čiji su računi u blokadi tri godine ili duže i kojih je na taj dan bilo oko 11.000. Ovaj postupak će se i ubuduće redovno primenjivati za dužnike, odnosno pravna lica koja na kraju svakog meseca budu u blokadi tri godine ili duže.

Pretraga rešenja koja su do sada sudovi dostavili APR može se vršiti ovde.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik