Prihod zadruga 430 miliona evra

Bez autora
Oct 11 2010

Srpske zadruge ostvare godišnje prihod od 430 miliona evra. U Srbiji trenutno ima 1.366 zadruga. Godišnje se registruje 100 novih zadruga iako je svetska ekonomska kriza pogodila i taj sektor, te su u prethodnoj godini ukupni prihodi smanjeni za oko pet procenata a broj zadruga za devet procenata.Ipak ima inicijativa za formiranje novih zadruga kako idemo ka Evropskoj uniji u kojoj su zadruge priznate i poljoprivrednici uglavnom preko njih posluju, pa je u poslednje tri godine registrovano oko 330 novih zadruga.

Prihod zadruga 430 miliona evraSrpske zadruge ostvare godišnje prihod od 430 miliona evra, kaže predsednik Zadružnog saveza Nikola Mihailović i dodaje da u Srbiji trenutno ima 1.366 zadruga.

Godišnje se, kako navodi, registruje 100 novih zadruga iako je svetska ekonomska kriza pogodila i taj sektor, te su u prethodnoj godini ukupni prihodi smanjeni za oko pet procenata a broj zadruga za devet procenata.

"Ipak ima inicijativa za formiranje novih zadruga kako idemo ka Evropskoj uniji u kojoj su zadruge priznate i poljoprivrednici uglavnom preko njih posluju, pa je u poslednje tri godine registrovano oko 330 novih zadruga", rekao je Mihailović.

Prema njegovim rečima, 45 procenata zadruga uspešno posluje jer su se poljoprivrednici okupili oko prepoznatljivih zadružnih proizvoda, obojenog voća, suvih šljiva ili tova junadi.

Mihailović je naveo da su najveći problemi srpskog zadrugarstva nedostatak povoljnih kreditnih linija, kašnjenje usvajanja Zakona o zadrugarstvu, siva ekonomija u poljoprivredi, kao i negativne asocijacije na naziv "zadruga".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik