Rok za registraciju udruženja 22. april 2011. godine

Bez autora
Oct 21 2010

Agencija za privredne registre Republike Srbije saopštila je danas da je za godinu dana rada Registra udruženja i Registra stranih udruženja APR-a upisano 4.399 domaćih udruženja i 52 predstavništva stranih udruženja.U saopštenju APR se navodi da će ona udruženja koja se do 22. aprila 2011. godine ne usklade s novim Zakonom o udruženjima i koja se ne upišu u elektronske registre APR-a biti brisana prema sprovedenom postupku likvidacije. Organizacije civilnog društva koje se do sada nisu upisale u registre trebalo bi da ispune svoju zakonsku obavezu, ne čekajući krajnji rok, kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve i produžavalo vreme registracije.

Rok za registraciju udruženja 22. april 2011. godineAgencija za privredne registre Republike Srbije saopštila je danas da je za godinu dana rada Registra udruženja i Registra stranih udruženja APR-a upisano 4.399 domaćih udruženja i 52 predstavništva stranih udruženja.

U saopštenju APR se navodi da će ona udruženja koja se do 22. aprila 2011. godine ne usklade s novim Zakonom o udruženjima i koja se ne upišu u elektronske registre APR-a biti brisana prema sprovedenom postupku likvidacije.

Organizacije civilnog društva koje se do sada nisu upisale u registre trebalo bi da ispune svoju zakonsku obavezu, ne čekajući krajnji rok, kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve i produžavalo vreme registracije.

Procedura registracije je pojednostavljena, pri čemu je Zakon o udruženjima preneo nadležnosti sa Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstva unutrašnjih poslova na APR, gde su administrativni poslovi registracije svih organizacija civilnog društva objedinjeni na jednom mestu.

Uspostavljanjem jedinstvenih, elektronskih evidencija omogućen je slobodan i objedinjen pristup javnim podacima o registrovanim udruženjima i predstavništvima stranih udruženja, čime je obezbeđena njihova transparentnost.

Zahvaljujući jednošalterskom sistemu za osnivanje privrednih subjekata, udruženja uz rešenje o upisu osnivanja dobijaju i poreski identifikacioni broj (PIB), čime im se omogućava početak poslovanja.

Procedura registracije udruženja i dobijanje PIB-a u APR-u danas traju između pet i deset dana, što je, u odnosu na raniji period, značajna ušteda vremena i administrativnih troškova.

Korisnici se na sajtu APR mogu informisati o toku obrade njihovih predmeta, kao i eventualnim nedostacima u dokumentaciji, na osnovu kojih mogu efikasnije reagovati i maksimalno smanjiti vreme čekanja na završetak registracije udruženja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik