"Unikredit" očekuje ekonomski rast u jugoistočnoj Evropi

Bez autora
Jan 23 2011

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u ovoj godini biće 2,7 odsto, a u 2012. godini 3,5 odsto. Prema procenama analitičara Unikredit grupe, Srbija i Bugarska će prevoditi region jugoistočne Evrope po stopama rasta u ovoj i narednoj godini.Ubrzanju ekonomskog rasta Srbije, koji je u 2010. bio oko 1,8 odsto BDP, doprineće nastavak investicija u automobilskoj industriji i rast penzija i plata u javnom sektoru koji će podstaći rast domaće tražnje.

"Unikredit" očekuje ekonomski rast u jugoistočnoj EvropiRast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u ovoj godini biće 2,7 odsto, a u 2012. godini 3,5 odsto, ocenila je jedna od vodećih bankarskih grupa Unikredit.

Prema procenama analitičara Unikredit grupe, Srbija i Bugarska će prevoditi region jugoistočne Evrope po stopama rasta u ovoj i narednoj godini.

Ubrzanju ekonomskog rasta Srbije, koji je u 2010. bio oko 1,8 odsto BDP, doprineće nastavak investicija u automobilskoj industriji i rast penzija i plata u javnom sektoru koji će podstaći rast domaće tražnje, navodi se u kvatralnoj analizi Unikredit grupe.

"U Srbiji se vidi snažniji rast domaće tražnje, ali rast spoljnotrgovinske nerevnoteže i spoljnog finansiranja uz nestabilnost dinara predstavljaju glavne rizike", navodi se u analizi.

Analiticari Unikredita ocenili su da će Bugarska u ovoj godini imati rast BDP od 2,8 odsto, uz ubrzanje rasta na 3,5 odsto u 2012. godini, dok će Rumunija nakon 1,7 odsto rasta u ovoj godini imati rast BDP od 3,4 odsto u 2012. Bosna i Hercegovine, prema proceni Unikredita, ove godine može da očekuje rast BDP od 1,8 odsto i 2,5 odsto u 2012, dok će Hrvatska ove godine izaći iz recesije i zabeležiti rast od 1,6 odsto uz ubrzanje rasta BDP na dva odsto u 2012. godini.

Kako se navodi u analizi Unikredita, Slovenija, koja je svrstana u cenralnoevropske zemlje, nakon prošlogodišnjeg rasta BDP od 1,2 odsto u ovoj i 2012. godini očekujer rast od 2,5 i 2,8 odsto.

Ekonomski oporavak u juogoistočnoj Evropi i dalje je krhak zbpg strukturnih ranjivosti, ocenili su u Unikreditu, navodeći da je većina država, sa izuzetkom Srbije, većim delom 2010. godine imala pad BDP-a.

U 2011. godini očekuje se ubrzanje prosečnog rasta BDP na oko dva odsto, dok je u prošloj godini zabeležen pad BDP od 1,2 odsto, naveli su analitičari.

Analitičari Unikredita su ocenili da će sa jačanjem ekonomskog oporavka u 2011. godini doći do ubrzanja rasta kredita na sedam odsto godišnje, dok se u 2012. godini očekuje rast kredita od 10,5 odsto.

"Kriza nije uticala na dugoročni potencijal centralne i istočne Evrope ", ocenio je Đani Papa, novi direktor Unikrdita za centralnu i istočnu Evropu i dodao da se model regionalnog rasta zasnovan na prilivima kapitala, rastućoj konkurentnosti i poboljsanju zivotnog standarda se ne dovodi u pitanje.

Jedna od najvećih bankarska grupa u Evropi Unikredit grupa posluje u 22 zemlje, uključujući i Srbiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik