Uskoro bez poreza na donacije civilnom sektoru

Bez autora
May 31 2010

Oporezivanje donacija organizacijama civilnog društva, na koje se sada plaća porez na poklon od 2,5 odsto, biće ukinuto. Ukidanje tog poreza biće deo reforme poreskog sistema koja će se zasnivati na smanjenju opterećenja na rad i povećanju nameta na potrošnju.Za sada su od plaćanja poreza oslobođene donacije koje organizacije civilnog društva dobijaju od međunarodnih institucija i država sa kojima Srbija ima sporazume, a ostale donacije se oporezuju kao poklon. Razmatra se i drugačije oporezivanje nekretnina koje koriste organizacije civilnog društva i fondacije.

Uskoro bez poreza na donacije civilnom sektoruOporezivanje donacija organizacijama civilnog društva, na koje se sada plaća porez na poklon od 2,5 odsto, biće ukinuto, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu finansija Vuk Đoković.

"Ukidanje tog poreza biće deo reforme poreskog sistema koja će se zasnivati na smanjenju opterećenja na rad i povećanju nameta na potrošnju", rekao je Đoković na okruglom stolu o poreskim olašicama za civilni sektor.

Za sada su od plaćanja poreza oslobođene donacije koje organizacije civilnog društva dobijaju od međunarodnih institucija i država sa kojima Srbija ima sporazume, a ostale donacije se oporezuju kao poklon.

Razmatra se, kako je dodao Đoković, i drugačije oporezivanje nekretnina koje koriste organizacije civilnog društva i fondacije.

"Sadašnji poreski sistem u Srbiji je nepravičan jer nisu isti porezi za sve koji žive od svog rada, a velike poreske olakšice su omogućena vlasnicima nekretnina velike vrednosti", ocenio je fiskalni savetnik USAID-a Nikola Altiparmarkov.

"Bogatiji građani treba da plaćaju veće poreze", istako je on i predložio da se uvede plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV), na privatne školarine i usluge privatnih zdravstvenih ustanova.

Saša Radulović iz konsultantske kuće E-market kapital je ukazao da je zbog velikih opterećenja poslodavaca na zarade zaposlenih u prethodne dve godine bez posla ostalo 100.000 radnika.

"Porez na rad i Zakon o radu su glavni razlozi i rasta sive ekonomije", rekao je Radulović i predložio da se doprinosi za zdravstvo zamene dugačijim načinom finansiranja te usluge, da se reformiše penzijski sistem, ukinu državne subvencije preduzećima, da se povećaju porez na imovinu i PDV, i uvede "progresivni sintetički porez na dohodak građana".

Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević je rekao da preduzetnici podržavaju najavljene izmene poreskog sistema, ali da bi smanjenje poreza na zarade, koji se sada naplaćuje po stopi od 12 odsto, trebalo da bude veće od dva odsto.

"Ako PDV mora da se poveća, onda bi to trebalo da bude za dva odsto, i to bi išlo na teret poslodavaca, a ne potrošaca", istakao je Knežević.

On se založio za strožu kontrolu naplate popreza da bi se smanjio obim sive ekonomije jer je sada, kako je rekao "crno tržište dominantno, a privreda pred bankrotom".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik