Kako da procijenimo i uvećamo vrijednost svoje nekretnine?

Bez autora
Sep 16 2024

Kada je u pitanju naš životni prostor, moramo biti svjesni činjenice da je upravo ovo mjesto gdje bismo željeli da budemo i gdje planiramo da nastavimo svoj život.

Stoga je važno da naš dom bude odraz našeg unutrašnjeg stanja i našeg pogleda na svijet, ali i prostor na koji možemo da računamo ukoliko ikada poželimo da riješimo finansijske probleme tako što ćemo ga prodati.

Ako dođe do toga, svako od nas mora da bude svjestan da naš dom može mnogo da košta samo u slučaju da smo u njega ulagali novac, vrijeme i energiju tokom prethodnih godina i decenija, ali takođe moramo da naučimo kako da procijenimo vrijednost nekretnine koju posjedujemo prije i poslije tih ulaganja. Ukoliko biste i vi željeli da naučite nešto o tim stvarima, evo nekoliko činjenica i ideja koje bi mogle da vam pomognu.

Prvo odaberite pravu nekretninu

Da biste svoju nekretninu na pravi način opremili, srijedili i na kraju prodali po cijeni koju priželjkujete, morate prvo da imate prostor sa kojim ćete moći da uradite sve te stvari. Kupovina nekretnine vrlo je težak i zahtijevan posao, naročito ako ga radite prvi put i nemate nikakvih iskustava sa pronalaskom kuće ili stana u kom ćete moći da provjedete dio živote prije no što ga prodate. Zbog toga bi bilo dobro da se prvo informišete i naučite nešto o kupovini kuće, od pronalaska adekvatnog prostora do ideja za renoviranje i ulaganje koje će najviše da se isplate na kraju.

Kao prvo, obratite pažnju na prostor koji se nalazi oko vašeg potencijalnog doma – da li oko vas postoji dovoljno prodavnica, apoteka, škola, sportskih objekata i zabavnog sadržaja koji će vam trebati u godinama koje su prijed vama? Takođe, istražite materijale koji su se koristili u gradnji jer će kuće i zgrade koje se grade od kvalitetnijih materijala duže trajati i ponuditi vam bolje uslove života. Od hladnijeg unutrašnjeg prostora tokom leta do manje potrošnje energije za grijanje tokom zime, postoji puno stvari koje zavise od materijala koji se koriste u izgradnji, te nemojte ulagati u nekretnine koje su napravljene od nekvalitetnih materijala.

Obratite pažnju na estetiku i kvalitet života

Kada pokušavaju da uvećaju vrijednost svoje nekretnine, većina ljudi odlučuje se za estetski privlačna rješenja koja će privući kupce i ponuditi im ljepši prostor. No, ako imate na umu da je kvalitet života jednako važan kao i estetika – ako ne čak i važniji! – onda morate da odaberete projekte koji će u isti mah i da uvećaju kvalitet vašeg života i da vam ponude prostor koji je estetski privlačan, prenosi Ekapija. Te projekte nije lako pronaći, ali ako znate šta pokušavate da postignete i koji vam je krajnji cilj, neće vam biti problem da se odlučite za ulaganja koja će se na kraju isplatiti.

Na primjer, ako se odučite da vaš dom krase kvalitetni klizni prozori, budite sigurni da će ovo učiniti vaš životni prostor neobičnim i privlačnim, dok će istovremeno i pospješiti vaš kvalitet života. Isto važi i za pouzdana ulazna vrata, recimo, ili dobar pod jer su ovo stvari koje će dugo da traju i da se isplate tokom višegodišnjeg ili višedecenijskog korišćenja. Povrh toga, sve ove stvari pomoći će vam da prodate svoj dom brže i da zaradite više novca, a to je ishod kom se svi nadamo.

Budite kreativni

Kada birate rješenja za uređenje svog doma, nemojte bježati od projekata koje možete da uradite sami. Bilo da se radi o sređivanju starog komada namještaja ili pak o postavljanju novog poda, sve ove stvari pomoći će vam da uštedite novac, ali i da svom životnom prostoru date lični pečat. Sve može da izgleda bolje ako uložite malo vrijemena i novca u to, i stoga se potrudite da pronađete rješenja koja će vam najviše značiti na duge staze.

Procijenite svoju nekretninu

Kada dođe do prodajte nekretnine, važno je da znate koliko novca možete da zaradite i da ne pristajete na ponude koje vam ne odgovaraju. Najbolji način da to uradite jeste da procijenite svoju nekretninu sami i da znate šta možete da očekujete. Ovaj konačni sud zavisiće od mnogo faktora, od veličine i starosti nekretnine, prijeko rasporeda prostorija i kvaliteta materijala koji su se koristili, sve do tehničkih stvari kao što su debljina zidova, visina temelja i drugi slični podaci. Dakle, započnite svoju procjenu sami i uradite koliko možete, a ostalo prepustite profesionalcima koji će precizno utvrditi koliko vredi vaša nekretnina i koliko možete da dobijete za nju.

Ulaganje, održavanje i procjena nekretnine dugotrajni su i naporni procesi. Međutim, ako se vodite ovim savjetima, sigurno ćete sve moći da uradite lakše, brže i efikasnije, te počnite da istražujete ove ideje što prije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik