Prema važećem Zakonu o bezbednosti hrane, pekari i svi ostali subjekti koji se bave prometom hrane, imaju obavezu da do 11. juna 2011. godine u svoj sistem poslovanja implementiraju HACCP sistem. Glavni cilj HACCP je da se uspostavi integrisani preventivni sistem koji osigurava bezbednost hrane u svakoj fazi proizvodnje, prerade i distribucije, čime doprinosi eleminisanju rizika ili smanjenju rizika na prihvatljiv nivo po zdravlje ljudi, odnosno da osigura proizvodnju mikrobiološki ispravne hrane. Obaveza svih proizvođača je da ovaj interni sistem kontrole implementira i sprovodi, a nadležne inspekcije će vršiti kontrolu kako bi proverile da li su svi subjekti koji su bili u obavezi da uvedu sistem bezbednosti hrane to i uradili. HACCP se uvodi kako bi kvalitet hrane koju kupuju građani Srbije bio još bolji.
Prema važećem Zakonu o bezbednosti hrane, pekari i svi ostali subjekti koji se bave prometom hrane, imaju obavezu da do 11. juna 2011. godine u svoj sistem poslovanja implementiraju HACCP sistem.
Glavni cilj HACCP je da se uspostavi integrisani preventivni sistem koji osigurava bezbednost hrane u svakoj fazi proizvodnje, prerade i distribucije, čime doprinosi eleminisanju rizika ili smanjenju rizika na prihvatljiv nivo po zdravlje ljudi, odnosno da osigura proizvodnju mikrobiološki ispravne hrane.
Obaveza svih proizvođača je da ovaj interni sistem kontrole implementira i sprovodi, a nadležne inspekcije će vršiti kontrolu kako bi proverile da li su svi subjekti koji su bili u obavezi da uvedu sistem bezbednosti hrane to i uradili.
HACCP se uvodi kako bi kvalitet hrane koju kupuju građani Srbije bio još bolji.