Bolja ponuda svinja i veća tražnja prasadi

Bez autora
Nov 07 2010

Obim ponude svinja na većini pijaca žive stoke u Srbiji u oktobru je bio bolji u odnosu na prethodni mesec, a po obimu tražnje su se posebno isticala prasad. Prasad telesne mase do 15 kilograma su se, u zavisnosti od obima ponude i tražnje, mogla pazariti po ceni od 130 do 180 dinara po kilogramu. Dominirao je iznos od 150 dinara, što je pad od 20 dinara po kilogramu u odnosu na dominantnu septembarsku cenu. Najčešća prodajna cena prasadi od 16 do 25 kilograma, zadržala je prošlomesečni nivo i iznosila je 150 dinara po jedinici mere, iako je obim tražnje, kako je navedeno, bio dosta bolji nego u septembru. Bolja ponuda i tražnja tovnih svinja bila je zabeležena na većini pijaca u zemlji u toku oktobra, posebno u poslednjoj nedelji tog meseca. Stočna grla telesne mase od 80 do 120 kilograma mogla su se kupiti po ceni od 100 do 140 dinara po jedinici mere, ali je, kao i u septembru, dominirao iznos od 130 dinara po kilogramu. Iako su se tovna grla težine veće od 120 kilograma prodavala po ceni od 90 do 130 dinara po jedinici mere, najčešća cena bila je 130 dinara po kilogramu, što je poskupljenje za 20 dinara u odnosu na prethodni mesec.

Bolja ponuda svinja i veća tražnja prasadiObim ponude svinja na većini pijaca žive stoke u Srbiji u oktobru je bio bolji u odnosu na prethodni mesec, a po obimu tražnje su se posebno isticala prasad, objavljeno je u biltenu "Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije" (STIPS).

Prasad telesne mase do 15 kilograma su se, u zavisnosti od obima ponude i tražnje, mogla pazariti po ceni od 130 do 180 dinara po kilogramu. Dominirao je iznos od 150 dinara, što je pad od 20 dinara po kilogramu u odnosu na dominantnu septembarsku cenu.

Najčešća prodajna cena prasadi od 16 do 25 kilograma, zadržala je prošlomesečni nivo i iznosila je 150 dinara po jedinici mere, iako je obim tražnje, kako je navedeno, bio dosta bolji nego u septembru.

Bolja ponuda i tražnja tovnih svinja bila je zabeležena na većini pijaca u zemlji u toku oktobra, posebno u poslednjoj nedelji tog meseca.

 Stočna grla telesne mase od 80 do 120 kilograma  mogla su se kupiti po ceni od 100 do 140 dinara po jedinici mere, ali je, kao i u septembru, dominirao iznos od 130 dinara po kilogramu.

Iako su se tovna grla težine veće od 120 kilograma prodavala po ceni od 90 do 130 dinara po jedinici mere, najčešća cena bila je 130 dinara po kilogramu, što je poskupljenje za 20 dinara u odnosu na prethodni mesec.

Obim ponude i tražnje krmača za klanje bio je nešto bolji, a najčešća prodajna cena skočila je u proseku za 10 dinara po kilogramu, pa je u oktobru dominirao iznos od 110 dinara po kilogramu.

Razlog za poskupljenje, kako je ukazano, bio je porast tražnje za ovom kategorijom svinja na većini prodajnih mesta u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik