Debakl sa kupinama

Bez autora
Sep 05 2010

Bolje džabe sedeti, nego džabe raditi! Ova Vukova poslovica, po oceni mnogih kupinara u Podrinju, mogla bi da se primeni na ovogodišnju berbu tog jagodičastog voća, čija je cena, za prvu klasu, dostigla tek tridesetak dinara! Pod kupinom je u ovom delu Srbije oko 900 hektara, a mnogi domaćini nisu ni ubrali rod, jer su procenili da otkupna cena ne može da pokrije ni branje. Rod je, na većini parcela, manji od 30-50 posto, ali je još slabiji kvalitet, zbog dugotrajnih padavina, ranih prolećnih mrazeva, ali i neodgovarajuće primene agrotehničkih mera. U finišu berbe neki od otkupljivača su se, konačno, smilovali pa su i drugu klasu počeli da plaćaju, umesto skoro ponižavajućih 15,30 dinara.

Debakl sa kupinamaBolje džabe sedeti, nego džabe raditi! Ova Vukova poslovica, po oceni mnogih kupinara u Podrinju, mogla bi da se primeni na ovogodišnju berbu tog jagodičastog voća, čija je cena, za prvu klasu, dostigla tek tridesetak dinara!

Pod kupinom je u ovom delu Srbije oko 900 hektara, a mnogi domaćini nisu ni ubrali rod, jer su procenili da otkupna cena ne može da pokrije ni branje. Po rečima Dušana Ilića, domaćina iz Runjana, kod Loznice, izlazak u kupinjak i branje su baš onakvi kao kad, kako se kaže u našem narodu, “ćar odnese vajdu”.

Rod je, na većini parcela, manji od 30-50 posto, ali je još slabiji kvalitet, zbog dugotrajnih padavina, ranih prolećnih mrazeva, ali i neodgovarajuće primene agrotehničkih mera. U finišu berbe neki od otkupljivača su se, konačno, smilovali pa su i drugu klasu počeli da plaćaju, umesto skoro ponižavajućih 15,30 dinara.

- Stare sorte kupine, kojih je najviše, imaju krupne plodove, koji su neujednačene boje i sa malim procentom suve materije, što nije roba koju traži evropsko tržište - kaže inženjer Živorad Pantić, ugledni voćarski stručnjak iz Ljubovije.

- Nove, savremene sorte, koje imaju veći procenat suve materije moraju da zamene stare, ako voćari očekuju bolju zaradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik