Evropske tabele za našu poljoprivredu

Bez autora
Nov 14 2010

Zavod za statistiku Crne Gore prihvatio je EUROSTAT- ov plan tabeliranja podataka iz popisa poljoprivrede, koje bi trebalo da počnu da objavljuju u decembru. U Monstatu navode da se konačni rezultati popisa neće bitno razlikovati od preliminarnih, koji su saopšteni u septembru ove godine, jer je sprovedeno postpopisno istraživanje pokazalo da je odstupanje od kvaliteta podataka statistički neznačajano. Model predstavljanja podataka iz ove oblasti koji koristi EUROSTAT vrlo je zahtjevan, jer se sastoji od 75 tabela, razvrstanih u 14 poglavlja, odnosno pet sekcija. Neće biti problem da se odgovori na većinu tih tabela, obzirom da je upitnik koji se koristili prilikom popisa harmonizovan sa evropskim standardima. U prvoj sekciji predstavlja se opšti pregled poljoprivrednih gazdinstava – njihov broj, ukupna površina korišćenog zemljišta, stočni fond i veličina farme. Ostale sekcije odnose se na detaljne podatke o zemljištu, stočnom fondu, radnoj snazi, menadžmentu i strukturi gazdinstava na nivoima nižim od državnog.

Evropske tabele za našu poljoprivreduZavod za statistiku Crne Gore prihvatio je EUROSTAT- ov plan tabeliranja podataka iz popisa poljoprivrede, koje bi trebalo da počnu da objavljuju u decembru.

U Monstatu navode da se konačni rezultati popisa neće bitno razlikovati od preliminarnih, koji su saopšteni u septembru ove godine, jer je sprovedeno postpopisno istraživanje pokazalo da je odstupanje od kvaliteta podataka statistički neznačajano.

Zahtjevan model

Zamjenik rukovodioca Biroa za popis Dragan Peković kaže za Pobjedu da je model predstavljanja podataka iz ove oblasti koji koristi EUROSTAT vrlo zahtjevan, jer se sastoji od 75 tabela, razvrstanih u 14 poglavlja, odnosno pet sekcija.

- Neće biti problem da odgovorimo na većinu tih tabela, obzirom da je upitnik koji smo koristili prilikom popisa harmonizovan sa evropskim standardima. U prvoj sekciji predstavlja se opšti pregled poljoprivrednih gazdinstava – njihov broj, ukupna površina korišćenog zemljišta, stočni fond i veličina farme. Ostale sekcije odnose se na detaljne podatke o zemljištu, stočnom fondu, radnoj snazi, menadžmentu i strukturi gazdinstava na nivoima nižim od državnog. Objavićemo podatke na nivou države, opština, ali i naselja ako neki podatak nije prepoznatljiv, odnosno individualan – objašnjava Peković.

Prema njegovim riječima, u decembru će biti objavljeni ključni podaci iz popisa, koji se odnose na broj gazdinstava, zemljišni i stočni fond. Tokom 2011. godine sukcesivno će se objavljivati i ostali podaci.

Registar

Za narednu godinu planirano je i formiranje registra poljoprivrednih gazdinstava, što je bio i jedan od osnovnih razloga sprovođenja popisa.

Peković je podsjetio da će registar biti jedini relevantan okvir za sva postojeća i nova istraživanja u oblasti poljoprivrede, napominjući da su dosadašnji podaci bili nedovoljno pouzdani, jer su se dobijali aproksimativnom, odnosno približnom metodom. Podaci iz popisa, dodao je, biće osnova i za buduće pregovore Crne Gore sa Evropskom komisijom.

Sprovođenjem popisa, Crna Gora je stvorila uslove da svake tri godine radi istraživanja strukture farmi, što je obaveza svake članice EU, kojoj težimo. Taj popis u malom, kaže Peković, može se planirati već 2013. godine.

Neka preduzeća ignorisala popis (31)

Peković kaže da u Monstatu razmišljaju da pokrenu mjere odgovornosti, predviđene zakonom, protiv odgovornih u nekim poljoprivrednim preduzećima jer nijesu dostavili odgovore na upitnik.

- Pojedina preduzeća još nijesu dostavila izvještaje, koje smo od njih tražili, iako su to bili obavezni do 20. juna ove godine. Ti podaci, obzirom na količinu, ne mogu uticati na konačne rezultate popisa, ali su svakako manjkavost jedne dobro organizovane statističke akcije – kaže Peković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik