Galetin: Prodate skoro sve količine mineralnog đubriva

Bez autora
Aug 10 2010

Prvog dana trgovanja minerelnim đubrivom za jesenju setvu koje regresira Ministrastvo poljoprivrede prodate su gotovo sve količine, od ukupno 150 hiljada tona. Ostalo je za prodaju između 10 i 15 hiljada tona. Da bi poljoprivrednicima smanjila troškove u narednoj setvi hlebnog žita, država i ove godine sa po 10 000 dinara subvencioniše tonu veštaka. Tako sa "državnim popustom" hiljadu kila NPK đubriva ili popularne tri petnastice košta oko 30 000 dinara, a tržišna je cena između 370 i 380 evra. Lane su se kao ponuđači na Produktnoj berzi mogli pojaviti, samo domaći proizvođači đubriva dok je ove godine Ministrastvo otvorilo mogućnost da veštakom trguju i uvoznici, koji uglavnom nude ruski NPK...

Galetin: Prodate skoro sve količine mineralnog đubrivaPrvog dana trgovanja minerelnim đubrivom za jesenju setvu  koje regresira Ministrastvo poljoprivrede  prodate su gotovo sve količine, od ukupno 150 hiljada tona izjavio je za RTV direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin.

Ostalo je za prodaju između 10 i 15 hiljada tona.

Da bi poljoprivrednicima smanjila troškove u narednoj setvi hlebnog žita, država i ove godine sa po 10 000 dinara  subvencioniše tonu veštaka.

Tako sa "državnim popustom"  hiljadu kila NPK đubriva ili popularne tri petnastice košta oko 30 000 dinara, a tržišna je cena između 370 i 380 evra.

Lane su se kao ponuđači na Berzi mogli pojaviti, samo domaći proizvođači  đubriva  dok je ove godine Ministrastvo otvorilo mogućnost da veštakom trguju i uvoznici, koji uglavnom nude ruski NPK.

Pored registrivanih poljoprivrednih gazdinstava kao kupci mogu se pojaviti i pravna lica - zadruge, manja i rominstituti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik