Grožđe ide u izvoz

Bez autora
Aug 08 2010

U vinogradima Plantaža do sada je ubrano oko 500 hiljada kilograma stonog grožđa sorte Kardinal, a do kraja mjeseca biće pobrano još oko 1.200.000 kilograma. Berba na plantažama jednog od najvećih proizvođača grožđa, vina i rakija u Evropi biće, prema planu, završena do kraja mjeseca. Najveći dio ovogodišnjeg roda stonog grožđa, procjenjuje se oko dvije trećine, biće izvezen u Hrvatsku, Srbiju i Rusiju. Do rata zagrebačko tržište bilo je jedno od glavnih kada je u pitanju izvoz stonog grožđa podgoričkih Plantaža. Na hrvatsko tržište ponovno se šalju velike količine raznog stonog grožđa. Tokom naredne sedmice sva količina koja bude ubrana na Ćemovskom polju završiće na tržištu Hrvatske...

Grožđe ide u izvozU vinogradima Plantaža do sada je ubrano oko 500 hiljada kilograma stonog grožđa sorte Kardinal, a do kraja mjeseca biće pobrano još oko 1.200.000 kilograma.

Berba na plantažama jednog od najvećih proizvođača grožđa, vina i rakija u Evropi biće, prema planu, završena do kraja mjeseca.

"Najveći dio ovogodišnjeg roda stonog grožđa, procjenjuje se oko dvije trećine, biće izvezen u Hrvatsku, Srbiju i Rusiju. Do rata zagrebačko tržište bilo je jedno od glavnih kada je u pitanju izvoz stonog grožđa podgoričkih Plantaža", piše zagrebački Poslovni dnevnik.

Direktor sektora vinogradarsko-voćarske proizvodnje Plantaža, Dušan Kankaraš, rekao je da se na hrvatsko tržište ponovno šalju velike količine raznog stonog grožđa.

Tokom naredne sedmice, kako je najavljeno, sva količina koja bude ubrana na Ćemovskom polju završiće na tržištu Hrvatske.

Pri kraju je i berba breskvi i nektarina na podgoričkim plantažama.

U kompaniji kažu da je ovogodišnji rod izuzetno dobar pa se očekuje prinos od oko 1,3 miliona kilograma breskvi i nektarina koje će u najvećim količinama biti izvezene takođe u Hrvatsku i Rusiju.

Međutim, podgoričkim Plantažama tek predstoji glavni posao. Zajedno s privođenjem kraju berbe ranih sorti stonog grožđa, obavljaju se završne pripreme za početak berbe vinskih sorti.

Berba će početi oko 20 avgusta.

Najprije će se brati grožđe sorte Šardone. Potom je predviđena berba vrlo popularnog Vranca, kojeg je i najviše u vinogradima Plantaža.

"Ovogodišnji rod vinskih sorti grožđa odličnog je kvaliteta i očekuje se jedna od rekordnih berbi", tvrde u kompaniji koja se još nalazi u većinskom državnom vlasništvu.

Ako vremenske prilike budu povoljne, očekuje se da će sa 1,3 hiljade hektara vinograda biti ubrano oko 20 miliona kilograma kvalitetnog vinskog grožđa.

Za takvu berbu biće angažovani najsavremenije specijalne mašine za berbu kao i 800 sezonskih berača.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik