Iz IPARD-a podrška i do milion evra

Bez autora
Jul 24 2024

Iz Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede podsećaju poljoprivrednike da je prvi IPARD 3 javni poziv za meru jedan otvoren i da traje do 26. jula.

Ova mera usmerena je na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, kako bi se unapredila produktivnost i konkurentnost poljoprivredne proizvodnje.

Takođe, omogućava poljoprivrednicima da poboljšaju svoje proizvodne kapacitete, čime se povećava efikasnost i smanjuju troškovi proizvodnje, preneo je „Agrofin”. Podsećaju da za ovu meru mogu da konkurišu poljoprivrednici koji aktivno obavljaju poljoprivrednu delatnost, preduzetnici, samostalni preduzetnici registrovani za obavljanje poljoprivredne delatnosti, privredna društva i kompanije registrovane za poljoprivredne delatnosti kao i zemljoradničke i ribarske zadruge.

Vrste investicija koje mogu da budu pokrivene u okviru ovog poziva jesu: nabavka traktora, mehanizacije, mašina i opreme, a odobravaju se i projekti za izgradnju, adaptaciju i rekonstrukciju objekata.

Novac je dostupan i za opremanje objekata, uključujući sisteme za navodnjavanje, ventilaciju i druge tehnološke inovacije.

IPARD mera 1 takođe podržava investicije u obnovljive izvore energije, poput solarnih panela, vetrogeneratora i biogasnih sistema, što doprinosi održivosti i ekološkoj svesti u poljoprivredi.

Troškovi angažovanja konsultanata za savetovanje i vođenje projekata takođe su obuhvaćeni ovom merom.

Podrška se dodeljuje u minimalnom iznosu od 20.000 evra do maksimalnih milion evra po zahtevu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik