Javno skladištenje poljoprivrednih proizvoda sigurno

Bez autora
May 10 2010

U maju 2009. godine stupio je na snagu Zakon o javnim skladištima za poljoprivredne proizvode. Osnovna namena ovog zakona je omogućavanje poljoprivrednim proizvođačima da uskladištenu pšenicu ne moraju prodati odmah nakon žetve. Cena pšenice je tada po pravilu niža, tako da ovaj zakon daje mogućnost proizvođačima da za svoje potrebe mogu da koriste kratkoročni kredit, a uskladištenu robu prodaju u najpovoljnijem trenutku po najboljoj ceni. Ovaj zakon olakšava i povećava obim trgovine, kao i sigurnost skladištenja poljoprivrednih proizvoda. Resorno ministarstvo je u prošloj godini uspešno implementiralo pilot projekat u sedam odabranih skladišta za žitarice i uljarice. U ovoj godini Ministarstvo je propisalo i Pravilnik o kvalitetu proizvoda. Ovim pravilnikom je propisano klasifikovanje pšenice prema sadržaju proteina.

Javno skladištenje poljoprivrednih proizvoda sigurnoU maju 2009. godine stupio je na snagu Zakon o javnim skladištima za poljoprivredne proizvode.

Osnovna namena ovog zakona je omogućavanje poljoprivrednim proizvođačima da uskladištenu pšenicu ne moraju prodati odmah nakon žetve.

Cena pšenice je tada po pravilu niža, tako da ovaj zakon daje mogućnost proizvođačima da za svoje potrebe mogu da koriste kratkoročni kredit, a uskladištenu robu prodaju u najpovoljnijem trenutku  po najboljoj ceni.

Ovaj zakon olakšava i povećava obim trgovine, kao i sigurnost skladištenja poljoprivrednih proizvoda.

Resorno ministarstvo je u prošloj godini uspešno implementiralo pilot projekat u sedam odabranih skladišta za žitarice i uljarice.

U ovoj godini Ministarstvo je propisalo i Pravilnik o kvalitetu proizvoda. Ovim pravilnikom je propisano klasifikovanje pšenice prema sadržaju proteina.

Cilj je da se omogući skladištenje 600.000 tona žitarica. Ministarstvo poljoprivrede planira da proširi sistem javnih skladišta i na voće.

Tokom ove godine očekuje se da u sistemu javnih skladišta bude uključeno najmanje 10 hladnjača za voće.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik