Vinogradarstvo Srbije ne zaostaje za onim u zemalja Evrope koje su do sada važile za prvake u proizvodnji vina i grožđa, a i kvalitet vina u Srbiji je na zavidnom nivou. Stanje vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, unazad nekoliko godina, se izuzetno brzo poboljšava, a tome su doprineli i novi zasadi zahvaljujući merama Vlade Srbije, koja za to poslednjih godina daje bespovratna sredstva. Podizanjem zasada, a sade se uglavnom najkvalitetnije sorte za vrhunska vina, dolazi do ekspanzije i podizanja novih vinarija sa najsavremenijom tehnologijom. Međutim, ova godina, za razliku od prošle, nije naklonjena vinogradarima u Srbiji. Počela je niskim temperaturama u februaru i u nekim rejonima izmrzavanje je i do 60 posto, a procene na nivou države su između 25 i 35 posto. Takođe, dosta padavina, zbog pojave bolesti i štetočina, iziskuje veće angažovanje oko zaštite, ali i veće troškove i novac.
Vinogradarstvo Srbije ne zaostaje za onim u zemalja Evrope koje su do sada važile za prvake u proizvodnji vina i grožđa, a i kvalitet vina u Srbiji je na zavidnom nivou, rekao je za Tanjug Dejan Jocić, stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne stručne službe Jagodine.
Stanje vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, unazad nekoliko godina, se izuzetno brzo poboljšava, a tome su doprineli i novi zasadi zahvaljujući merama Vlade Srbije, koja za to poslednjih godina daje bespovratna sredstva.
Podizanjem zasada, a sade se uglavnom najkvalitetnije sorte za vrhunska vina, dolazi do ekspanzije i podizanja novih vinarija sa najsavremenijom tehnologijom.
Međutim, ova godina, za razliku od prošle, nije naklonjena vinogradarima u Srbiji. Počela je niskim temperaturama u februaru i u nekim rejonima izmrzavanje je i do 60 posto, a procene na nivou države su između 25 i 35 posto, ocenio je Jocić.
Takođe, dosta padavina, zbog pojave bolesti i štetočina, iziskuje veće angažovanje oko zaštite, ali i veće troškove i novac.
Jocić ipak smatra da tamo gde je urađena dobra i kvalitetna agrotehnika, treba očekivati dobar prinos i dobar kvalitet . Ovaj stručnjak je pozvao vinogradare da sada, u fazi cvetanja i precvetavanja, poklone vinogradima veliku pažnju kako bi proizvodnju priveli kraju kako treba.