Mandarine iz Ulcinja „spremaju se” za Rusiju

Bez autora
Oct 17 2010

„Plodovi Crne Gore“ počeli su sa otkupom mandarina sa područja ulcinjske opštine i do kraja sedmice trebalo bi da preuzmu oko 80 tona ovog voća. Planirali su da do kraja sezone branja izvezu nekoliko stotina tona, prvo u Rusiju, a zatim i Srbiju. Taj plan bi premašio prošlogodišnje rezultate nekoliko puta. Na području Ulcinja ove jeseni mandarina je imala izvanredan rod. Procjenjuje se da će voćari tog kraja ubrati nekoliko hiljada tona ovog južnog voća. Mandarina se otkupljuje po cijeni od 0,48 eura po kilogramu. Obaveza proizvođača je da dostave „papire” koji pokazuju da su registrovani, kao i rezultate analize Centra za ekotoksikološka ispitivanja da je voće bezbjedno. Njihova obaveza je i da nabave drvene gajbice, čiju će težinu uračunati u cijenu. U sortiranju, pakovanju i utovaru proizvođačima pomažu i naši poljoprivredni inžinjeri koji su na terenu. Uslov da mandarine mogu da se izvezu jeste da budu u tri standardne veličine i da prođu prskanje parafinom.

Mandarine iz Ulcinja „spremaju se” za Rusiju„Plodovi Crne Gore“ počeli su sa otkupom mandarina sa područja ulcinjske opštine i do kraja sedmice trebalo bi da preuzmu oko 80 tona ovog voća.

Planirali su da do kraja sezone branja izvezu nekoliko stotina tona, prvo u Rusiju, a zatim i Srbiju. Taj plan bi premašio prošlogodišnje rezultate nekoliko puta.

Direktor AD „Plodova“ Slavko Boljević kaže za „Pobjedu” da je na području Ulcinja ove jeseni mandarina imala izvanredan rod. Procjenjuje se da će voćari tog kraja ubrati nekoliko hiljada tona ovog južnog voća.

- Mandarinu otkupljujemo po cijeni od 0,48 eura po kilogramu. Obaveza proizvođača je da dostave „papire” koji pokazuju da su registrovani, kao i rezultate analize Centra za ekotoksikološka ispitivanja da je voće bezbjedno. Njihova obaveza je i da nabave drvene gajbice, čiju ćemo težinu uračunati u cijenu. U sortiranju, pakovanju i utovaru proizvođačima pomažu i naši poljoprivredni inžinjeri koji su na terenu – kaže Boljević.

Uslov da mandarine mogu da se izvezu, prema njegovim riječima, jeste da budu u tri standardne veličine i da prođu prskanje parafinom.

- Postoji mašina za kalibraciju iz koje izlaze mandarine tri veličine, u skladu sa zahtjevima naših kupaca iz inostranstva. U tom procesu voće se prska parafinom. Mandarine izlaze oprane, dezinfikovane i prevučene slojem koji ih štiti od truljenja i povreda prilikom transporta – objašnjava Boljević.

Prema njegovim riječima, otkup usporava mali kapacitet mašine za kalibraciju, koja je trenutno jedina na primorju.

- Postoji i druga mašina u Baru, ali je sada van upotrebe. Spremni smo da otkupljujemo i mandarine barskih proizvođača, ukoliko se oni dogovore sa predstavnicima iz Ulcinja da koriste njihovu mašinu – kaže Boljević i dodaje da su Plodovi spremni da u izvozu pomognu proizvođačima koji sami nađu kupca pod njihovim uslovima.

Spremni i za kivi, a možda i šipak

Otkup kivija, po cijeni od 0,48 centi, trebalo bi da počne iduće sedmice.

- Proizvođači moraju da dopreme kivi u našu hladnjaču u Matagužima. Zahtjev je da voće bude složeno u drvene gajbice, a da veličina ploda ne bude manja od šest centimetara. Ako nemaju ambalažu, moći će da koriste našu kartonsku. Otkupljivaće se, kao i do sada, sorta hejvort. Ukoliko bude zainteresovanih kupaca, uzimaćemo i sortu bruna – kaže Boljević. On očekuje da će „Plodovi” u narednom periodu izvesti 70 do 100 tona kivija.

- Najveću količinu prodaćemo stalnim kupcima u Srbiji, a po prvi put biće izvezen i u Rusiju. Kivi je u Rusiji nepoznat kao proizvod iz Crne Gore. Moraćemo da radimo na njegovoj promociji i zato planiramo da izvezemo probni kontingent u tu zemlju – ističe Boljević.

Ove godine, kako je kazao, pojedini proizvođači tražili su od „Plodova” da im otkupe i šipak. Boljević kaže da će pokušati da nađu kupca i za ovo južno voće.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik