Novi krediti za nabavku poljoprivredne mehanizacije

Bez autora
Sep 05 2010

Pokrajinski Garancijski fond obezbedio je garancije od 150 miliona dinara, a Razvojna banka Vojvodine (RBV) kreditnu liniju u iznosu od 100 miliona dinara za dugoročne kredite namenjene finansiranju nabavke nove poljoprivredne mehanizacije, saopštio je danas Pokarajinski sekretarijat za informacije. Za kupovinu traktora, kombajna, druge samohodne poljoprivredne mehanizacije, ili priključnih mašina, po povoljnijim uslovima od uobičajenih na finansijskom tržištu, moći će da konkurišu mala i srednja preduzeća, preduzetnici i zemljoradničke zadruge, koji se bave primarnom proizvodnjom. Uslov je i da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, čije je sedište na teritoriji pokrajine. Prema tom konkursu, garancije će biti izdavane na dve vrste kredita. Prvi su oni koji se odobravaju iz sredstava RBV (60 odsto) i sredstava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a preko Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Srbiji (40 procenata), u skladu s Uredbom republičke Vlade...

Novi krediti za nabavku poljoprivredne mehanizacijePokrajinski Garancijski fond  obezbedio je garancije od 150 miliona dinara, a Razvojna banka Vojvodine (RBV) kreditnu liniju u iznosu od 100 miliona dinara za dugoročne kredite namenjene finansiranju nabavke nove poljoprivredne mehanizacije, saopštio je danas Pokarajinski sekretarijat za informacije.

Za kupovinu traktora, kombajna, druge samohodne poljoprivredne mehanizacije, ili priključnih mašina, po povoljnijim uslovima od uobičajenih na finansijskom tržištu, moći će da konkurišu mala i srednja preduzeća, preduzetnici i zemljoradničke zadruge, koji se bave primarnom proizvodnjom.

Uslov je i da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, čije je sedište na teritoriji pokrajine.

Prema tom konkursu, garancije će biti izdavane na dve vrste kredita.

Prvi su oni koji se odobravaju iz sredstava RBV (60 odsto) i sredstava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a preko Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Srbiji (40 procenata), u skladu s Uredbom republičke Vlade.

U toj kreditnoj liniji biće odobravani krediti od 10 hiljada do 150 hiljada evra, u dinarskoj protivvrednosti, prema zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan puštanja kredita na korišćenje.

Fiksna godišnja nominalna kamatna stopa je 7,5 odsto, na 60 procenata iznosa kredita, koja se obračunava od početka korišćenja kredita do isteka prve tri godine njegove otplate.

Ostatak iznosa kredita za poslednje dve godine otplate je bez kamate, otplata u prve tri godine je u jednakim polugodišnjim anuitetima, a ostatak u jednakim polugodišnjim ratama, mirovanje otplate traje do 15. juna iduće godine, kad dospeva prvi anuitet za plaćanje.

Ostali anuiteti, odnosno rate, dospevaju za naplatu svakog 15. decembra i juna.

Po drugoj vrsti kredita, iz sredstava RBV, biće odobravani iznosi od milion do 15 miliona dinara, iskazani u evrima po zvaničnom srednjem kursu na dan početka njihovog korišćenja.

Fiksna godišnja nominalna kamatna stopa je, takođe, 7,5 procenata, rok otplate je do sedam godina u jednakim polugodišnjim anuitetima, s periodom mirovanja otplate do 15. juna sledeće godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik