Očekuje se rekordna proizvodnja kukuruza i soje

Bez autora
Aug 24 2010

Ove godine se očekuje da u Srbiji bude ostvarena rekordna proizvodnja kukuruza, kao i da će ukupan izvoz domaćih poljoprivrednih proizvoda zabeležiti najveću vrednost do sada. Ono što se očekuje je da rod kukuruza bude čak sedam miliona tona, što će biti rekordna proizvodnja u našoj zemlji. Ta ratarska kultura doneće najveću zaradu poljoprivrednicima. Srbija može od izvoza kukuruza da ostvari prihod od 300 miliona evra na godišnjem nivou, sa cenom od 145 evra po toni, a to znači da će vrednost prošlogodišnjeg rekordnog eksporta kukuruza biti premašena za 100 miliona evra. Prošlogodišnji rod kukuruza približno je iznosio 6,3 miliona tona, sa cenom od 80 evra do 120 evra po toni. Prethodna godina bila je dobra jer se Srbija ponovo vratila u deset najvećih izvoznika ove kulture. Takođe, ova godina će biti zaista dobra što se tiče poljoprivrede u celini, jer se očekuje da će, pored kukuruza, odlično ići i plasman na strano tržište soje, pšenice i suncokreta. Ove godine rod suncokreta trebalo bi da bude približno 350.000 tona, a njegova cena bi trebalo da dostigne i 30 dinara po kilogramu.

Očekuje se rekordna proizvodnja kukuruza i sojeOve godine se očekuje da u Srbiji bude ostvarena rekordna proizvodnja kukuruza, kao i da će ukupan izvoz domaćih poljoprivrednih proizvoda zabeležiti najveću vrednost do sada.

Ono što se očekuje je da rod kukuruza bude čak sedam miliona tona, što će biti rekordna proizvodnja u našoj zemlji. Ta ratarska kultura doneće najveću zaradu poljoprivrednicima. Srbija može od izvoza kukuruza da ostvari prihod od 300 miliona evra na godišnjem nivou, sa cenom od 145 evra po toni, a to znači da će vrednost prošlogodišnjeg rekordnog eksporta kukuruza biti premašena za 100 miliona evra. Prošlogodišnji rod kukuruza približno je iznosio 6,3 miliona tona, sa cenom od 80 evra do 120 evra po toni.

Prethodna godina bila je dobra jer se Srbija ponovo vratila u deset najvećih izvoznika ove kulture.

Takođe, ova godina će biti zaista dobra što se tiče poljoprivrede u celini, jer se očekuje da će, pored kukuruza, odlično ići i plasman na strano tržište soje, pšenice i suncokreta. Ove godine rod suncokreta trebalo bi da bude približno 350.000 tona, a njegova cena bi trebalo da dostigne i 30 dinara po kilogramu. Samo od izvoza suncokretovog ulja očekuje se prihod od približno 20 miliona evra, soja će, takođe, imati rekordan rod od oko 500.000 tona, sa cenom od 27 ili 28 dinara po kilogramu, pri čemu će Srbija od izvoza soje zaraditi približno 50 miliona evra, što je otprilike duplo više nego prošle godine.

Iako su vremenske neprilike uzrokovale smanjenje roda pšenice, ipak zabeležen je prosečan prinos te žitarice od 3,5 tona po hektaru. Sada imamo 1,7 miliona tona pšenice i prelazne zalihe koje su rekordne za našu zemlju, pa će preostati čak 500.000 tona pšenice za izvoz kada se pokriju naše potrebe.

Za ostale kulture, pre svega voćarske, ovu godinu karakteriše manji rod nego predhodne, ali je kvalitet voća neuporedivo bolji. Ovogodišnja cena višnje je 50 dinara za kilogram naspram prošlogodišnjih 15 dinara, a cena maline je u nekim trenucima dostizala čak i 200 dinara po kilogramu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik