Očekuju se vrlo dobri prinosi šećerne repe

Bez autora
Jul 31 2010

Šećerna repa dobro napreduje i ukoliko do kraja vegetacije budu povoljni vremenski uslovi, a ratari primene odgovarajuću agrotehniku, možemo da očekujemo za naše prilike visok prosečni prinos od oko 50 tona po hektaru. U Srbiji je ove godine, kao i prethodne, tom industrijskom kulturom zasejano oko 65.000 hektara oranica, tako da će očekivani ukupni rod, veći od 3,2 miliona tona, omogućiti proizvodnju dovoljnih količina šećera za domaće potrebe, ali i za ispunjenje izvozne kvote u Evropsku uniju od 180.000 tona. Zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama i primeni agrotehničkih mera, od sredine ovog meseca već je formirana znatna količina korena. Intenzivni rast podzemnih delova biljke će trajati do sredine avgusta, a potom sledi faza "nalivanja šećera". U ovo vreme je najvažnije da se njive očiste od korova, pa i mehaničkim putem ako je neophodno, kako bi biljke zdravih listova dočekale fazu sinteze šećera...

Očekuju se vrlo dobri prinosi šećerne repeŠećerna repa dobro napreduje i ukoliko do kraja vegetacije budu povoljni vremenski uslovi, a ratari primene odgovarajuću agrotehniku, možemo da očekujemo za naše prilike visok prosečni prinos od oko 50 tona po hektaru, izjavio je danas Tanjugu upravnik Odeljenja za šećernu repu pri Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Milorad Rajić.

U Srbiji je ove godine, kao i prethodne, tom industrijskom kulturom zasejano oko 65.000 hektara oranica, tako da će očekivani ukupni rod, veći od 3,2 miliona tona, omogućiti proizvodnju dovoljnih količina šećera za domaće potrebe, ali i za ispunjenje izvozne kvote u Evropsku uniju od 180.000 tona, rekao je Rajić.

Napominjući da je, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama i

primeni agrotehničkih mera, od sredine ovog meseca već formirana znatna količina korena, on je precizirao da će intenzivni rast podzemnih delova biljke trajati do sredine avgusta, a potom sledi faza "nalivanja šećera".

"U ovo vreme je najvažnije da se njive očiste od korova, pa i mehaničkim putem ako je neophodno, kako bi biljke zdravih listova dočekale fazu sinteze šećera", naglasio je Rajić.

Očekuje se da će ove jeseni "slatki koren" biti prerađen u sedam šećerana, od kojih su četiri u vlasništvu kompanije "Sunoko", dve pripadaju grčkim, a jedna italijanskim proizvođačima šećera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik