Opada lišće na šljivama: Šta je rješenje?

Bez autora
Jul 24 2024

Šljive su, za razliku od prošle, ove godine dobro rodile u većini područja. To se naročito odnosi na čačansku rodnu i Stenlej, a napokon je rodila i požegača. Međutim, u mnogim zasadima, prisutne su rđa i šupljikavost, zbog čega dolazi do opadanja listova.

Do pojave ovih bolesti došlo je zbog velike količine padavina u maju i junu, u kombinaciji sa visokim temperaturama. Pojedini proizvođači dodaju ureu i KAN, da bi podstakli rast novog lišća, što nije dobro.

Zajednička karakteristika rđe i šupljikavosti je u tome da, do avgusta, napadnuta stabla odbacuju listove pa se može desiti da ih vrlo malo ostane na granama, ali plodovi ne opadaju.

U takvoj situaciji, pogrešno je da se dodaju urea ili KAN, kao što rade mnogi voćari jer KAN sadrži 27 % azota, a urea 46 %.

Naročito se urea brzo razgrađuje i dolazi do novog rasta listova, ali na račun diferencijacije novih rodnih pupoljaka koji bi trebalo da rode u narednoj godini. Urea ima produženo dejstvo pa se u slučaju niskih temperatura krajem oktobra i početkom novembra, može desiti da nove grančice ne odrvene, što dovodi do njihovog smrzavanja. Proizvođači koji su dodali ureu prije desetak dana već sad mogu da vide nove listove na stablima, a taj trend se može nastaviti i narednih mjeseci, pogotovo ako padne dosta kiša.

Isto se može desiti i ako se upotrijebi KAN jer, ako nema mnogo padavina tokom ljeta, počinje da djeluje kad počnu kiše, što se posljednjih godina dešava od oktobra. I tada dolazi do rasta novih grana i lisne mase, a posljedice mogu biti slične kao sa ureom.

U oba slučaja, visoke temperature u novembru i decembru mogu da dovedu do retrovegetacije i novog listanja i cvjetanja šljiva. Zato je važno da se list zadrži na stablu do prvih mrazeva.

Šta je rješenje?

U ovom periodu, kada su stabla preopterećena rodom, pa sve do prve polovine avgusta, potrebno je dodavati mineralna ili vodotopiva đubriva sa više fosfora i kalijuma, a manje azota.

Upravo u ovom periodu dolazi od diferencijacije pupa za iduću godinu, a ključni elementi su fosfor i kalijum. Ista đubriva mogu se dodati i u jesen, zajedno sa stajskim.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik